Uusi järjestelmä käynnistyy - Lietteen jätetaksaesitys täysin uusista maksuista

Keskiviikko 19.10.2016 klo 20:10


Pirkanmaan alueellisessa jätehuoltojaostossa käsiteltiin 12. lokakuuta Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n sako- ja umpikaivolietteen jätetaksaesitystä. Muutokset ja uudet taksat koskevat Hämeenkyrön, Ikaalisten, Juupajoen, Kangasalan, Lempäälän, Mänttä-Vilppulan, Oriveden, Parkanon, Pirkkalan, Pälkäneen, Ruoveden, Sastamalan (entisen Mouhijärven ja Suodenniemen osalta), Tampereen, Vesilahden, Virtain ja Ylöjärven alueita.

Esitetyt taksat ovat esimerkiksi vastaavan Helsingin seudun ympäristöpalvelun eli HSY:n hintoihin nähden pahimmillaan yli kolminkertaiset. Myös useat esitetyistä lisämaksuista puuttuvat HSY:lta, kuten esimerkiksi 43,43 euron hukkakäyntimaksu sekä lietekaivon pelkkään olemassaoloon liittyvä vuosittainen 10,49 euron perusmaksu.

Mikäli Pirkanmaalla pääkaupunkiseudun tavoin voitaisiin lietekaivon tyhjennys tilata vain tarvittaessa, poistuisi täysin kohtuuton hukkakäyntimaksu. Ei ole hyväksyttävää, että asukas joutuu maksamaan yli 43 euroa, mikäli kieltää Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n reitillä olevalle tontilleen tunkeutumisen. Miksi tyhjästä pitäisi maksaa?

Kohtuutonta on myös Suomessa täysin uuden perusmaksun kerääminen niiltä kiinteistöiltä, joilla sijaitsevaa sako- ja umpikaivoa ei ole käytetty vuosiin. Todennäköisesti uudesta perusmaksusta aiheutuvat hallinnolliset kustannukset oikaisuvaatimuksineen sekä valituksineen nostaisivat nopeasti nyt esitetyn 10,49 euron perusmaksun 50 euroon.

Esitetty malli ja kustannusrakenne eivät vastaa miltään osin sitä, mitä jätehuoltojaostolle on aiemmin kerrottu. Kunnan eli käytännössä Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n järjestämän uuden kuljetusjärjestelmän väitettiin alentavan hintoja. Nyt kävi täysin päinvastoin. Aikaisemmassa yrittäjävetoisessa, kiinteistönhaltijan sopimusperusteisessa lietteenkuljetusjärjestelmässä oli hyvin kilpailluilla alueilla mahdollista saada useita tarjouksia. Vaikka joku yrittäjä saattoi esittää korkeita hintapyyntöjä, ne karsiutuivat kilpailutilanteessa.

Viimeistään nyt on osoittautunut virheelliseksi väite, että kilpailun katoaminen alentaisi taksoja. Ongelmana on myös laatu. Aikaisemmin asiakkaalla ollut mahdollisuus vaihtaa kuljetusyrittäjää takasi palvelun laadun. Uudessa järjestelmässä asiakkaalla ei ole mahdollisuutta vaihtaa kuljetusyrittäjää.

Koko Pirkanmaan aluetta koskevat tasataksat heikentävät kuntien sekä paikallisten yrittäjien halua kehittää alaa.

Kuljetusurakat on Pirkanmaa alueella järjestetty siten, että alueella asuvat ja asiakkaat jo tuntevat yrittäjät pelattiin ulos. Muodostuvan keskitetyn monopolijärjestelmän seurauksena työpaikat ja toimeentulomahdollisuudet vähenevät maakunnasta. Haja-asutuksen kustannuksia lisätään hallinnollisesti ja elämisen mahdollisuuksia kavennetaan entisestään.

Esitin jaostossa jätetaksaesityksen palauttamista takaisin uudelleen valmisteluun, sekä myös hylkäämistä. Kukaan ei kannattanut esityksiäni.

Alueelliselle jätehuoltojaostolle voi antaa 18. marraskuuta asti palautetta esitetystä sako- ja umpikaivolietteen jätetaksasta sekä kaikesta asiaan liittyvästä. Sen voi lähettää Tampereen kaupungin kirjaamoon tai sähköpostilla osoitteeseen kirjaamo@tampere.fi. Toivon, ettei jo antamani eriävä mielipide ole ainoa selkokielinen palaute asiaan.

Aarne Raevaara

Alueellisen jätehuoltojaoston jäsen, Tampere


Kommentit

21.10.2016 15:49  Ilkka Berg

Luin Sydän-Häme lehdestä kirjoituksenne. Pöyristyttävää!!Nykyinen systeemi, soitto Pälkäneen jätehuoltoon, kun tankki alkaa olla täynnä, on toiminut hienosti. Ei turhia käyntejä eikä kustannuksia.
Miten tämän uuden systeemin on ajateltu toimivan vapaa-ajan kiinteistöjen osalta?
Voiko yksityinen mökkiläinen vaikuttaa asiaan mitenkään?

22.10.2016 1:51  Aarne Raevaara

Vielä on mahdollisuus vaikuttaa asiaan. Toivoisin, että lähetät asiassa palautetta kirjaamo@tampere.fi Käsitykseni mukaan samat hinnat ja menettelytavat kohdistuvat sekä vakituisesti asuttuun että vapaa-ajan kiinteistöihin. Tästä, jos haluat, voisit hyvin antaa palautetta alueelliselle jätehuoltojaostolle. Ainakin yksi jaoston jäsen lukee (kaikkien) palautteen tarkkaan.

31.12.2016 15:42  Toni Hakala

Hei.

Iso kiitos, että olet ollut aktiivinen tässä asiassa!!

Olen ollut näistä uusista jätetaksoista täysin tietämätön 29.12 asti kunnes sain pjhoy:ltä kirjeen.
Kirjeessä kerrottiin uusista hinnoista. Asun Hämeenkyrössä ja talossani on umpisäiliö. Vuotuiset jäteveden kustannukseni nousevat noin 100-150%. 1000 eurosta noin 2200 euroon.
Enkä todellakaan ole yksin tämän asian kanssa.
Onko vielä mahdollisuutta vaikuttaa tuleviin asioihin vai onko päätös lainvoimainen ja näin ollen lopullinen?

3.1.2017 1:30  Aarne Raevaara

Meille jaostossa luvattiin, että hinnat tulisivat laskemaan. Itse hieman epäilin lupausta. Monopolien hinnoilla tahtoo olla vain yksi suunta. Mutta kyllä ihmettelen jos heti ekana vuonna hinnat yli kaksinkertaistetaan. Mitä tapahtuu seuraavina vuosina?

Päätös oli poliittinen. Päätös oli aikoinaan myös aika tiukka.

Sitä en tiedä, onko tästä päätöksestä valitettu. Aika monesta päätöksestä ovat päätöksen kohteena olleet kunnat valittaneet. Alueellinen jätehuoltojaosto viranomaisasemallaan käveli kuntien ja niiden asukkaiden ylitse.

Kaikkihan on - lainvoimasta tai lopullista - ennen uutta päätöstä. Jos minusta on kiinni ei ainakaan hölmöt päätökset.ole lopullisia.

Olen sitä mieltä, että mikäli päätöstä ei pystytä julkisesti yleisesti hyväksyttävällä tavalla perustelemaan, se pitää muuttaa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini