XL-puolueilla on tunneli etusijalla

Vihreä kaupunginvaltuutettu Petri Siuro harmitteli kirjoituksessaan (AL 18.9.) Tampereen kokoomuksen ja vihreiden johtaman XL-ryhmän valtapolitiikkaa. Kaupungilla tuntuu olevan varaa jatkaa järjetöntä ja turhaa tunnelihanketta, pelkästään ensi vuoden suunnitteluraha on nostettu 6,5 miljoonaan. Samaan aikaan eri hallinnonaloilta joudutaan etsimään säästökohteita, joiden tason paljastuu vasta vaalien jälkeen.

Pitänee paikkansa, että virkamiehet pimittävät tietoja valtuutetuilta. Se ei ole Tampereen talouden ahdingon eikä palveluiden leikkausten ja supistusten ensisijainen syy.

Kysymys on ennen kaikkea arvovalinnoista. XL-puolueet ovat omassa valtuustopolitiikassaan laittaneen etusijalle tunnelin kaltaiset yli-investoinnit. Sitähän osoittaa sekin, että terveydenhoitobudjetti on ollut jo aiemminkin alimitoitettu.

Tilanne on tosiaan joidenkin kannalta kiusallinen. Vaikka joillakin XL-puolueisiin kuuluvilla valtuutetuilla olisi ollut hyviä kannanottoja, ei niillä ole ollut käytännössä vaikutusta, kun oma puolue on toiminut päätöksenteossa niiden vastaisesti.

Tulevaisuudessa kiusallisuus vähenisi, mikäli valtuutetun ja ryhmän näkemyksien eroja ei tarvitse jälkeenpäin lukea lehdistä. Jos puolueella ja sen ehdokkaalla olisi tärkeissä ratkaisuissa yhteneväiset arvot, äänestäjät tietäisivät, minkälaisten ratkaisujen puolesta heidän äänensä vaikuttaa.

Aarne Raevaara (ps)
Tampere

Teksti ilmestynyt mukaeltuna Aamulehden Lukijalta-sivulla 21.9.2012