Hämeenkatu kertoo: Tampereen malli ei toimi

Keskiviikko 6.5.2015 klo 12.54


Kiistely Hämeenkadusta kuvaa Tampereen valtakoalition päätöksentekomallia. Hankkeita ajetaan ylimalkaiseen pormestariohjelmaan vedoten. Tamperelainen malli näyttää vastuullisen päätöksenteon sijaan olevan vatvomista.

Kokoomuksen, vihreiden, sosiaalidemokraattien ja vasemmistoliiton muodostaman valtakoalition puolueilla ei ole yhteisiä arvoja ja tavoitteita, vain pormestarisopimukseen kirjattu ylimalkainen ”jokaiselle jotakin” -listaus.

Ilman pormestarisopimusta ei liikennettä ja yritystoimintaa vaikeuttavaa Hämeenkadun itäpään kokeilua olisi aloitettu. Kadun sulkemiselle yksityisautoilta ei ole ollut mitään liikenteellistä tarvetta. Ainoa syy on ratikkahanke.

Hämeenkadun itäpään elävöittämiskokeilu annettiin 28.4. tiedoksi Tampereen yhdyskuntalautakunnalle. Esitys ei ollut hyväksyttävä. Siinä jalankulkijat ja pyöräilijät liikkuisivat edelleen sekaisin nykyisen levyisellä jalkakäytävällä. Niin sanottu elävöittäminen rakentui lähinnä kadun reunakaistoille sijoittuvista anniskelupaikoista.

Esitin asian palauttamista takaisin uudelleen valmisteluun niin, että voisimme lautakunnassa päättää koko joukkoliikennekatukokeilun välittömästä lopettamisesta ja kadun avaamisesta taas normaaliin liikennekäyttöön. Valitettavasti vain keskustan edustaja kannatti ehdotustani. Kokeilu saa siis jatkua.

Hämeenkatu on keskustan pääväylä ja koko kaupungin käyntikortti. Toimiva liikenne ja vireä, monipuolinen yritystoiminta ovat sen parasta elävöittämistä. Eri liikkumismuotojen vastakkainasettelu on keinotekoinen.

Hämeenkadun kokeilu on vaikeuttanut merkittävästi useiden yrittäjien liiketoimintaa. Työttömyysasteen noustessa kohti 20 prosenttia ja yleisen taloustilanteen heikennyttyä entisestäänkin kaupungin tulee parantaa yrittäjien asemaa eikä suinkaan sitä erikseen heikentää.

Siltä osin kuin kaupungin keskusta tarvitsee lisäelävöittämistä, löytyy tilaa esimerkiksi Keskustorilta ja Kuninkaankadun kävelyosuudelta. Myös Näsinkalliolta Eteläpuistoon ulottuvan Hämeenpuiston käyttöä voidaan tehostaa.

Hämeenkadun elävöittämiskokeilun osalta pormestari Anna-Kaisa Ikonen on tuonut esiin mahdollisuuden, että kaupunginhallitus käyttäisi asiassa otto-oikeutta. Onkin kiinnostavaa nähdä, runnotaanko kokeilu väkisin läpi.

Tampereen nykyisen toimintamallin ongelmat on tärkeää nostaa keskustelun kohteeksi, sillä mallia ollaan parhaillaan muuttamassa.

Kirjoittaja on ps-ryhmän puheenjohtaja Tampereen valtuustossa.

 

Kirjoitus on julkaistu Aamulehdessä Vierailijana 5.5.2015  


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini