Eriävä mielipide YLA 28.4.2015 § 118 Hämeenkadun kokeilu

Keskiviikko 6.5.2015 klo 13.01


Eriävä mielipide YLA 28.4.2015 § 118 Hämeenkadun itäpään elävöittämistä koskeva kokeilu välillä Koskikatu – Rautatienkatu

Hämeenkadun itäpään sulkeminen yksityisautoilulta kokeilumielessä on osoittautunut epäonnistuneeksi. Kokeilusta on jo saatu riittävät tiedot.

En kannata asian antamista tiedoksi yhdyskuntalautakunnalle. Esitän luopumista sekä elävöittämistä koskevasta kokeilusta että kokeiluluonteisesta joukkoliikennekatu (YLA 3.12.2013) katusuunnitelmasta, ja kyseisen kokeilun välitöntä lopettamista.

Elävöittämiskokeilussa ei ole huomioitu riittävästi kaikkia liikkumismuotoja. Kävelijöiden ja pyöräilijöiden turvallisuutta ei ole huomioitu.

Alkoholin anniskelupaikkojen lisääminen kaupungin pääväylälle ei ole hyväksyttävä tavoite.

Keskeinen osa Tampereen keskusta-aluetta on jo nyt näivettynyt. Joukkoliikennekatu- ja elävöittämiskokeilut eivät ole vastanneet pormestariohjelman tavoitteita: ”viihtyisä, houkutteleva ja liiketoiminnallinen” keskusta.

Joukkoliikennekatukokeilu on vaikeuttanut merkittävästi useiden Hämeenkadun itäpään alueen yrittäjien liiketoimintaa. Työttömyysasteen noustessa kohti 20 % ja yleisen taloustilanteen heikennyttyä entisestäänkin kaupungin tulee parantaa yrittäjien asemaa eikä suinkaan sitä erikseen heikentää. Jo nyt on nähtävissä, että osa keskustan asiakasvirrasta on siirtynyt asioimaan muualle, todennäköisesti jopa lähikuntien puolelle.

Kokeilun valmistelussa ei selvitetty vaihtoehtoisia kulkureittejä. Seurauksena on ollut täydellinen liikenteellinen sekavuus. Itäsuunnasta tuleva liikenne on ohjattu ahtaille, osin yksisuuntaisille kaduille. Esimerkiksi liittymän sulkeminen Tuomiokirkonkadulta Hämeenkadulle on aiheuttanut liikenteellisen umpikujan, jossa on kasvanut onnettomuusriski. Satakunnankadun ruuhkauttaminen hidastaa työmatkaliikennettä ja on uhka pelastuslaitoksen kiireelliselle toiminnalle.

Koska kyse on joka tapauksessa väliaikaiseksi jäävästä kokeilusta, on nykyisessä taloustilanteessa tarkoituksenmukaista säästää nyt kustannusarviossa esitetyt 70 000 euroa parempiin tarkoituksiin. Hämeenkatua koskevat päätökset tulee tehdä osana Tampereen joukkoliikennejärjestelyjen kokonaisratkaisua.

Tampereella 28.4.2015

 

Aarne Raevaara                                                           

Yhdyskuntalautakunnan jäsen                                          

Olen mielipiteeni lähettänyt ensimmäisen kerran 14.4.2015 yhdyskuntalautakunnan jäsenille. Liitin sen lopulta 28.4. pidetyn lautakunnan kokouksen pöytäkirjaan


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini