Talouden tasapainottamista koskeva ohjelma hajosi

Tiistai 1.5.2018 klo 11.18


Usean kuukauden valmistelun jälkeen Tampereen pormestarikoalitio heitti pyyhkeen kehään ja toi huhtikuun kaupunginvaltuustoon hyväksyttäväksi talouden tasapainottamisen sijaan pelkän säästölistauksen.

Kaupunginhallituksen oli tarkoitus valmistella valtuustolle valtuustoryhmien puheenjohtajatoimikunnan hyväksymä linjaus talouden tasapainottamiseksi. Jo sovitutkin investoinnit piti jakaa vähintään useampiin listoihin. Hankkeet piti priorisoida, eli siis karsia. Tähän ei löytynyt valmiutta.

Tampere olisi tarvinnut selkeän suunnanmuutoksen. Kaupunki on elänyt reilusti yli varojensa. Viime syksynä valtakoalitio päätti, että investointeja katetaan lisääntyvällä velanotolla.

Tänä keväänä linjauksia talouden tasapainottamiseksi oli huolella ja vastuullisesti valmisteltu kuukausia eri luottamuselimissä.

Puheenjohtajatoimikunnassa kevensimme säästöjä ja lisäsimme tuloja miljoonilla, sekä hyväksyimme linjaukset. Oli vahva tahtotila laatia valtuustosopimus talouden tasapainottamiseksi. En tiedä syitä, miksi ohjelma hajosi.

Epäilen, että kaupunginhallituksessa pormestarikoalition vanha sulle−mulle -päätöksenteko voitti. Politiikassa on mukavampi jakaa etuuksia kuin niukkuutta, vaikka ne olisivat velkarahalla maksettuja.

Puheenjohtajatoimikunnassa hyväksytty kaupungin talouden tasapainottaminen sisälsi linjauksia investointien karsimisesta sekä ajatuksen investointikehyksestä, joilla rajattaisiin hankkeita. Ne oli poistettu valtuustoon tuodusta esityksestä.

Talouden tasapainottaminen käytännössä typistyi eräiden palveluiden säästölistaksi.

Talouden tasapainottamisessa oli kysymys nyt hyväksytyn säästölistauksen reilun 40 miljoonan sijaan lähes 500 miljoonasta. Painopiste olisi ollut investointien karsimisessa. Tavoite oli nähtävästi liian kova. Pormestarikoalitiohan natisee jo nyt muutaman sadantuhannen erimielisyyksistä.

Tampereen kaupungin hillittömälle velkaantumiselle on vaihtoehto. Tarvitsemme kattavan investointikaton sekä hankkeiden karsintaa. Alijäämästä päästään, mikäli vuosittaiset nettoinvestoinnit puolitetaan nykyisestä noin 100 miljoonaan.

Aarne Raevaara
kaupunginvaltuutettu

 

Kirjoitus ilmestyi Aamulehdessä 1.5.2018


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini