Löytäjä saa pitää maapolitiikassakin

Keskiviikko 2.5.2018 klo 0.37


Tampereen valtuustossa hyväksytty Asunto- ja maapolitiikan linjaukset 2018−2021 avaa joillekin konsulteille ja rakennusfirmoille oikotien rikastumiseen, löytäjä saa pitää -periaatteella.

Hankekehittäminen tarkoittaa, että kaupungin omistama maa-alue, joka on kaavoitettu johonkin muuhun käyttötarkoitukseen, luovutetaan hankekehittäjälle yksinoikeudella.

Mahdolliselle yksityiselle maalle lisääntyvästä rakennusoikeudesta kaupungille maksettavat korvaukset, linjauksen 85 % alennuksella, ovat käytännössä mitättömiä.

"Innovatiivisille hankekehittäjille" siis lahjoitetaan rakennusmaata ilman kilpailua ja miltei ilmaiseksi.

Valtuuston päätös lisää mahdollisuuksia sisäpiiritiedolla rahastamiseen. Se ohittaa valtuuston hyväksymät maankäyttö- ja rakennuslain mukaiset maakunta-, yleis- ja asemakaavat sekä niihin liittyvät suunnitelmat.

Hankekehittäminen ei edellytä, että asukkaille kerrotaan puiston, virkistys- tai työpaikka-alueen muuttamisesta vaikkapa kerrostaloalueeksi. Koska hankekehittäminen ei perustu lainmukaisiin kaavoitusmenettelyihin, on tamperelainen käytäntö muokkautunut salaiseksi ja suljetuksi. Ennen hankkeen toteuttamista valmiiksi sovittu suunnitelma muutetaan asemakaavaksi − ilman osallisten eli asukkaiden riittävän aikaista osallistumista, ilman uskottavia vaihtoehtoja.

Mielestäni maankäytön kehittäminen pitää perustua lakiin. Jäin valtuustossa yksin.

Yksikään muu kaupunki ei toimi Tampereen mallin mukaisesti. Yleisradion MOT-ohjelma nosti syksyllä 2017 hankkeiden ongelmat julkisuuteen.

Innovatiivisen oikotien järjestelmä lisää muutenkin vahvoja rakenteellisen korruption ongelmia. Valtakoalition sulle−mulle -sopimukset toteutuvat, mutta ei välttämättä valtuuston päätökset tai asukkaiden halu kehittää asuinaluettaan.

Erilaisten käyttötarkoitusten, osallisten ja rakennusfirmojen välillä on eturistiriitoja. Ne eivät mihinkään katoa, vaikka hankkeet ajetaan firmojen piirustuksilla lähes valmiiksi suljetuissa kabineteissa.

Maankäytön ristiriitojen tunnistamiseksi on maankäyttö- ja rakennuslaissa suunnittelujärjestelmä. Se tuottaa sekä voittoa hakeville firmoille, asuinalueesta tai työpaikoistaan huolestuneille kuntalaisille sekä luottamushenkilöille riittävästi tietoa sekä mahdollisuuden vaikuttaa suunnitelmiin.

Lainmukaisten pelisääntöjen noudattamisesta hyötyisivät kaikki vastuulliset toimijat.

Aarne Raevaara
kaupunginvaltuutettu
(VaTa, oppositio)

 

Kirjoitus ilmestyi kolumnina 2.5.2018 Tamperelaisessa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini