Hallinto-oikeus avasi vaihtoehdon Dubain saarille

Perjantai 3.8.2018 klo 10.09


Hämeenlinnan hallinto-oikeuden heinäkuussa tekemät linjaukset Tampereen seuraavista isoista hankkeista ovat hyvin perusteltuja. Hallinto-oikeus kielsi Näsijärven täyttämisen Lielahdessa eli niin sanotut Dubain saaret sekä kumosi Viinikan ratapiha-alueen uuden käyttötarkoituksen.


Kumottujen hankkeiden kustannukset ylittäisivät miljardin. Maksajaksi ei ole valtio suostunut. Muitakaan halukkaita maksajia ei ole ilmaantunut. Kustannukset ja haitat olisivat jääneet tamperelaisille veronmaksajille. Tamperelaisten kannattaa kiittää oikeutta hyvästä päätöksestä.

Tampere elää jo nyt reilusti yli varojen. Tilanne on täysin kohtuuton. Investointeihin menevä uuden velan määrä oli tämän vuoden talousarvioehdotuksessa lähes 140 miljoonaa. Ehdotus oli yli 50 miljoonalla alibudjetoitu. Julkisuuslain saavuttamattomissa kasvava kaupungin konsernilaina täyttää jo ensi vuonna kriisikuntamittauksen kriteerit.

Näsijärven nykyiselle vesialueelle esitetyn ratikkalinjauksen kielteiset vaikutukset pohjaveden syntymiseen ovat kiistattomat. Dubain saarten rakentaminen edellyttäisi yli miljoonan kuution verran nollakuitua ja mahdollisten raskasmetallien paikalleen sementoimista tai siirtämistä. Suunnitelma on täydellisen järjetön.

Pormestarikoalitiolle Dubain saarista luopuminen on vaikeaa. Uudet järvenrantatontit olisivat rakennusliikkeille houkuttelevia. Kansi ja Areena hankkeen rakennusoikeuden hinnalla rakennusliikkeet tekisivät Dubain saarilla erinomaisen hyvää tulosta.

Viimeistään hallinto-oikeuden ratkaisun jälkeen raitiotien Pyynikintori−Lielahti -vaihe ylittäisi reilusti valtuuston hyväksymän toteuttamissuunnitelman kustannuskaton 44 miljoonaa.

Hallinto-oikeuden ratkaisu sisältää myös askelmerkkejä vastuulliselle vaihtoehdolle. Oikeus ei kumonnut Lielahden lähijunapysäkin eli Sellun seisaketta. Tesoman seisaketta rakennettaisiin jo nyt, mikäli valtuusto olisi hyväksynyt asiaan liittyneen ponnen.

Oikeuden ratkaisu antaa mahdollisuuden kehittää sekä Tamperetta että seutua palvelevaa lähijunaliikennettä. Kiskopohjaista joukkoliikettä voidaan lisätä taloudellisesti kestävällä tavalla jo tällä hetkellä olemassa olevalla raideverkolla.

Valittamalla uudet vastuullisemmat linjaukset viivästyisivät.

Aarne Raevaara
kaupunginvaltuutettu (VaTa)

Kirjoitus ilmestyi Aamulehdessä 3.8.2018


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini