Tampereen taloudelle uusi suunta

Torstai 11.10.2018 klo 10.04


Lauri Lylyltä ja Juha Yli-Rajalalta jäi (AL 4.10.)  huomiotta, että Tampereen kaupungin 1 600 miljoonan menoja ei kateta vain 1 200 miljoonan veroilla ja valtionosuudella, vaan myös 450 miljoonan tuloilla.

Ongelma on kaupunkia velkaannuttavat investoinnit. Konsernin lainat täyttävät valtiovarainministeriön kriisikuntamittauksen kriteerit vuonna 2019. Jo nyt Tampereen suhteellinen velkaantuneisuus täyttää kriisikunnan kriteerit.

Tampereen velkaantuminen ja raju yli varojen eläminen johtuu pormestarikoalitioiden sulle-mulle -päätöksenteosta. Yhtenäisyys on ostettu eri poliittisille ryhmille sovituilla projekteilla ja investoinneilla. Taloudellisella järkevyydellä ei ole merkitystä.

Investoinnit eivät ole tuottaneet edes laskennallisia hyötyjä. Esimerkiksi Rantaväylän tunnelin piti poistaa ruuhkat ja tuoda aikasäästöinä satojen miljoonien hyödyn.

Tampere ottaa investointeihin tänä vuonna uutta velkaa lähes 200 miljoonaa. Kaupungin velka nousee 700 miljoonaan, konsernivelka 1.5 miljardiin.

Kirjoituksessa mainittu omaisuuden myynti kiihtyvään tahtiin ei pelasta tilannetta. Päinvastoin. Tuottavan omaisuuden myynti on lyhytnäköistä. Ehdotukseni, että viranhaltijoilta poistetaan lupa valmistella sähkölaitoksen myyntiä, kariutui valtuustossa.

Palvelut Tampere tuottaa muita vastaavankokoisia kaupunkeja edullisemmin. Perusturvan kustannukset ovat korkeammat. Yhtenä syynä tähän on, että Tampereen valtuuston hyväksymät talousarvioehdotukset ovat olleet alibudjetoituja.

Alibudjetointi on lisännyt kustannuksia, kun ennaltaehkäisevistä palveluista ja perusterveydenhoidosta on säästetty. Puuttuvien palvelujen sijaan asiakkaiden on ollut pakko käyttää erikoissairaanhoitoa. Tästä huolimatta Tampere kattaa edullisesti tuotetut palvelunsa maksuilla ja veroilla.

Säästöohjelmista olisi siirryttävä talouden tasapainottamiseen. Konsultti Eero Laesterä esitti keväällä talouden tasapainottamista painopisteenä investointien priorisointi.

Valitettavasti nykyinen pormestariohjelma ei mahdollistanut suunnanmuutosta.

Aarne Raevaara
kaupunginvaltuutettu, VaTa

Kirjoitus on julkaistu Aamulehdessä 11.10.2018


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini