Puhe valtuustossa 19.11.2018

Maanantai 19.11.2018 klo 10.50


KV 19.11.2018 VaTa valtuustoryhmän puheenvuoro - TA2019

Arvoisat tamperelaiset, valtuuston puheenjohtaja sekä valtuutetut

Lähtökohdat ovat selvät.                                                                                      

1 - Palvelut Tampere tuottaa muita vastaavankokoisia kaupunkeja edullisemmin. Tampere kattaa edullisesti tuotetut palvelunsa valtionosuuksilla, maksuilla ja veroilla.

2 - Tampereen ongelmana on pormestariohjelmassa betonoidut investoinnit. Investointien tulorahoitusprosentti on 45. Investointien toteuttamiseksi Tampere ottaa rajusti velkaa.

3 - Tampereen velkaantuminen ja raju yli varojen eläminen ei voi jatkua loputtomiin. Jo nyt Tampereen suhteellinen velkaantuneisuus täyttää kriisikunnan kriteerit.

Talousarvioehdotus lähtee yli 30 miljoonan alijäämästä sekä 90 miljoonan uudesta velasta. Näin vaikka kunnallisverotuotto nousee kertaluontoisesti verotusmuutoksella yli 42 miljoonalla, siis yli yhden kunnallisveroprosentin verran.

Neljän vuoden taloussuunnitelma rakentuu lähes 300 miljoonan velan varaan. Kunnallisveron tuotoksi on laskettu kolmen viimeisen vuoden tason sijaan yhteensä reilusti yli 380 miljoonaa isompi tuotto.  -  Suunnitelmat pitää perustua realistisiin lukuihin, ei toiveajatteluun.

Ratkaisu Tampereen kaupungin talouden ongelmiin ei ole lisävelkaantuminen, alibudjetointi, palveluiden leikkaaminen tai kunnallisveron ja muiden maksujen korottaminen. Toinen toistaan seuraavista säästöohjelmista on siirryttävä talouden tasapainottamiseen. Kuten konsultti Eero Laesterä esitti keväällä: painopisteenä on oltava investointien priorisointi.

Esitän Pormestarin talousarvioehdotus 22.10.2018 palauttamista takaisin uudelleen valmisteluun, niin että se kuntalain edellyttämällä tavalla turvaa kunnan tehtävien hoitamisen.

Arvoisat valtuutetut

Ratikka rakennetaan osakeyhtiömallilla. Se mahdollistaa toimimisen julkisuuslain ja siten julkisuuden ulottumattomissa. Hankkeen todelliset ja kattavat kustannukset pitäisi hyväksyä valtuustossa. Valtuusto ei ole vastuussa osakeyhtiön lainoista.

Ennen uuden ratikkalinja yksityiskohtaista suunnittelemista Lentäväniemeen Tampereen kannattaa hankkia kokemuksia uudesta ratikasta. Hallinto-oikeus hylkäsi heinäkuussa esitetyn Näsijärven täytön. Ratkaisu oli hyvin perusteltu. Näin myös Dubain saarten rakentaminen kyseenalaistui. Nollakuidun mahdollisesti lähes 100 miljoonan kustannukset eivät ole hyväksyttäviä.

Tampereen kaupungilla on meneillään samanaikaisesti useita investointeja. Kaikkia hankkeita ei ole varaa toteuttaa.

Investoinnit on priorisoitava. Hyödyt, haitat, kustannukset, välttämättömyys ja vaihtoehdot pitää arvioida ja vertailla. Nyt päätöksenteko on heikolla pohjalla, koska vertailua ei ole tehty. Vertailu mahdollistaa toimivan investointikaton asettamisen.

Investointikatto, joka sisältää kaikki investoinnit, on otettava käyttöön vuoden 2019 alussa.  X

Lakisääteiset tehtävät tulee hoitaa. Niistä ei pidä tinkiä. Sen sijaan lakiin perustumattomia, vapaaehtoisia hankkeita ja investointeja on ryhdyttävä välittömästi karsimaan. Mikäli hanke ei kuulu kaupungin ydintoimintoihin, siitä on luovuttava. Niiden rahoittamiseksi ei pidä myydä kaupungin omaisuutta. En kannata sähkölaitoksen yksityistämistä, en edes siirtoverkon osalta.  X

Arvoisat kuulijat

En kannata verojen ja maksujen korottamista. Ne ohjaavat kehitystä väärään suuntaan. Ne vähentävät ostovoimaa, ne vaikeuttavat pieni ja keskituloisten tamperelaisten elämää ja ne lisäävät työttömyyttä. Esitän luopumista kiinteistöveron korottamisesta.  X

En kannata myöskään esitettyä hulevesimaksua. Rajoittaisin maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti hulevesimaksun koskemaan vain niitä kiinteistöjä, joista hulevesi ohjataan kunnan hulevesijärjestelmään. Maksun perustana pitää olla käytetty rakennusoikeus, ei hulevettä suodattava maapohja.  X

Tampere joutuu myös kärsimään nykyisen Suomen hallituksen maahanmuuttopolitiikan seurauksista. Hintalappu siitä on Tampereen kaupungille erittäin huomattava. 

Kaupungin tulee neuvotella valtion kanssa maahanmuuton kustannusten korvaamisesta.  X

Hyvät valtuutetut

Osana taloussuunnitelman arviointia on mahdollisuus päättää, jatketaanko ylivelkaantumisen ja palveluiden heikentämisen linjalla, vai haetaanko vaihtoehtoa nykyiselle politiikalle.

Kaupungin on muutettava maankäyttö- ja kaavoituspolitiikkaa. Esitän, että kaupunki välittömästi luopuu asumista ja yritystoimintaa vaikeuttavista hankkeista. Asukasmäärän kasvattaminen ei ole itseisarvo. Yritystoiminnassa olevia alueita ei saa muuttaa asuinkäyttöön.

Tavara-aseman siirtäminen viivästyttää Ratapihankadun toteuttamista, maksaa korjauksin lähes 6 miljoonaa sekä tuhoaa rakennuksen erityiset arvot. En kannata tavara-aseman siirtämistä. Mikäli Ratapihakadun välityskyky sitä edellyttää, rakennus pitää purkaa. Taloudellisesti järkevin ja nopein ongelman ratkaisu on myydä paikallaan säilyvä tavara-asema korjausvelvoitteella.  X

Hämpin parkissa jokainen autopaikka maksoi lähes 100 000 euroa. Maan tasolla olevien pysäköintipaikkojen vähentämisestä on luovuttava. Näin voidaan luopua Rantaväylän tunnelin Näsinkallion liittymän ja Kunkun parkin 150 miljoonan euron hankkeesta.  X

Kaupungin tulee tukea olemassa olevan raideverkoston käyttöönottoa. Sen tuloksena saadaan koko seutukuntaa laajasti palveleva kiskopohjainen joukkoliikenne.

Tampere on koko Pirkanmaan veturi, siksi kaupungin pitää nykyisen sanelupolitiikan sijaan hakea aiempaa parempaa yhteistyötä alueen muiden kuntien kanssa.

Viranomaistoiminnassa Tampereen pitää huomioida asianosaisten yrittäjien, kuntalaisten ja kuntien toiveet. Esimerkiksi alueellisen jätehuoltojaoston päätöksien osalta ne olivat yhteneväisiä. Esitän yrittäjävetoisen, kiinteistönhaltijan sopimusperusteisen lietteenkuljetusjärjestelmän palauttamista. X

Elinvoimainen maakunta on myös Tampereen etu.

Arvoisa puheenjohtaja

Tampere tarvitsee uuden suunnan päästäkseen eroon yhä lisääntyvästä velkaantumisesta ja yli varojen elämisestä.

Aarne Raevaara

VaTa valtuustoryhmän puheenjohtaja

X   Teen lopussa asiasta tekstilisäysehdotuksen talousarvioehdotukseen.

--------------------------------------------------------------------------------------

Esitän Pormestarin talousarvioehdotus 22.10.2018 palauttamista takaisin uudelleen valmisteluun, niin että se kuntalain edellyttämällä tavalla turvaa kunnan tehtävien hoitamisen.

Esitän, ettei kiinteistöveroprosenttia koroteta "Yleinen", "Vakituiset asuinrakennukset" ja "Muut kuin vakituiset asuinrakennusten" osilta.

------------------------------------------------------------------------------------------

Esitän seuraavat muutokset Pormestarin talousarvioehdotukseen 22.10.2018

Sivu 17, Yleiset lähtökohdat, Kaupungin talous. Viimeiseksi uudeksi kappaleeksi: "Lupa ryhtyä valmistelemaan Tampereen Sähkölaitoksen myyntiä perutaan."

Sivu 37, Yleiset lähtökohdat, Viiden tähden keskusta kehitysohjelma. Kehitysohjelman keskeisiä toimenpiteitä vuodelle 2019 listauksen kolmannen toimenpiteen eli vetovoimaa vahvistavista keskeisistä avainhankkeista sanojen "Kunkun Parkki" ja "Näsikallion eritasoliittymä"  poistamista.

Sivu 38, Yleiset lähtökohdat, Hiedanrannan kehitysohjelma, Kehitysohjelman keskeisiä toimenpiteitä vuodelle 2019 listauksen kohta yksi eli Vaitinaron täyttö ja kohta kaksi eli 0-kuidun käsittelyn valinta sekä prosessin käynnistäminen  poistamista.

Sivu 39, Yleiset lähtökohdat, Raitiotien kehitysohjelma. Toiminnan painopisteet vuonna 2019 -otsikon alapuolelta poistetaan kymmenen ensimmäistä riviä ja korvataan lauseilla: "Ennen uuden raitiotielinjan osan käynnistämistä Pyynikintorilta Lentäväniemeen arvioidaan raitiotien ensimmäisen osuuden mukanaan tuomat muutokset joukkoliikenteen hinnoitteluun, toimivuuteen ja kulkutapaosuuteen. Kaupunginvaltuusto päättää arvioinnin jälkeen mahdollisista uusista raitiotielinjoista."  Talousarvio muutetaan muilta osin virkamiestyönä tämän linjauksen mukaiseksi.

Sivu 43, Yleiset lähtökohdat, Elinvoima- ja kasvupalveluallianssin kehitysohjelma. Kehitysohjelman keskeisiä toimenpiteitä vuodelle 2019 lisätään uusi neljäs toimenpide "Tampereen kaupungin on neuvoteltava Suomen valtion kanssa pysyvästä turvapaikkapolitiikan kustannusjaosta. Valtion pitää kantaa myös muutaman vuoden jälkeen vastuu ylimääräisistä kustannuksista."

Sivu 80, Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualue, Toiminnan painopisteet ja keskeiset muutokset. Sivun ensimmäisen palstan riviltä 12 alkaen  "Tavara-aseman siirto..."  ja  päätyen riville 33  "... 5.9 milj. euroa." poistamista ja korvaamista kappaleella:  "Tavara-aseman siirtäminen viivästyttää Ratapihankadun toteuttamista, maksaa korjattuna lähes 6 miljoonaa sekä tuhoaa rakennuksen erityiset arvot. Tavara-asemaa ei siirretä. Mikäli Ratapihakadun välityskyky sitä edellyttää, alueelle laaditaan uusi asemakaava, joka mahdollistaa tavara-aseman purkamisen. Taloudellisesti järkevin ja nopein ongelman ratkaisu on myydä paikallaan säilyvä tavara-asema korjausvelvoitteella."

Sivu 96, Kaupunkiympäristön palvelualue, Toiminnan painopisteet ja keskeiset muutokset. Sivun kolmannen palstan rivillä 10 alkava lause, joka alkaa sanoilla  "Hulevesimaksu määräytyy yhdyskuntalautakunnan..."  poistamista ja korvaamista lauseilla:  "Hulevesimaksu määräytyy maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti koskemaan vain niitä kiinteistöjä, joista hulevesi ohjataan kunnan hulevesijärjestelmään. Maksun perustana on kiinteistössä käytetty rakennusoikeus, ei hulevettä suodattava maapohja."

Sivu 99, Kaupunkiympäristön palvelualue, Kestävä kaupunki, Toiminnan painopisteet ja keskeiset muutokset. Sivun kolmannen palstan viimeisen kappaleen jälkeen lisätään uusi kappale: "Sako- ja umpikaivolietteen kuljetusjärjestelmä säilyy muuttumattomana niiden kuntien osalta, jotka olivat arvioineet toimivan järjestelmän kehittämistarpeet päätyen siihen, että jätelain 37.1 § edellytykset täyttyvät kattavasti ja luotettavasti, kohtuullisin ja syrjimättömin ehdoin sopimusperusteisessa kiinteistöhaltijan järjestämässä kuljetuksessa."

Sivu 127, Laskelmat, Investoinnit. Otsikon alle ensimmäiseksi lisätään uudeksi lauseeksi: "Investointikatto, joka sisältää kaikki investoinnit, otetaan käyttöön vuoden 2019 alussa."


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini