Tampereen asema on hyödynnettävä

Tiistai 8.1.2019 klo 4.00


Tampere on Suomen tärkein henkilö- ja tavarajunaliikenteen risteysasema. Nyt tämä merkittävä kilpailuetu on uhattuna. Tampereen valtuustossa logistiikkakeskuksen perustamista käsiteltäessä esitettiin, ettei siihen kuuluisi Viinikan järjestelyratapiha. Olemassa oleva rataverkko ei olisi osa logistiikkakeskusta. Mielestäni kaupungin linjaus on vastuuton.

Kansainvälistä logistiikkakeskusta ei voi perustaa vain kumipyöräliikenteen varaan. Se tarvitsee vähintään kaksi kuljetusmuotoa. Lentoliikenteessä 80 prosenttia tavarakuljetuksesta kulkee henkilöliikenteen mukana. Nykyisillä matkustajamäärillä Pirkkalan lentokentän tavarakuljetus jää vaatimattomaksi. Kumipyöräisen lisäksi sisämaassa ei ole muuta vaihtoehtoa kuin rataverkossa kulkevat tavarajunat. Yhdessä tavarajunassa kulkee kymmenien rekkojen lasti. Junakuljetukset lisäävät maantieliikenteen turvallisuutta ja vähentävät ilmastopäästöjä.

Junien vaunut lajitellaan ja uudelleen järjestellään risteysasemien järjestelyratapihoilla. Tavarajunat tarvitsevat järjestelyratapihan. Ilman tavarajunia rataverkkoa ei ylipäätään olisi rakennettu, eikä sitä olisi kannattavaa ylläpitää ja kehittää.

Ongelman muodostaa Tampereen valtakoalition halu kaavoittaa Viinikan järjestelyratapiha-alue asumiseen. Kiinnostusta on myös ollut rautatien poistamiseen Tampereen kannakselta. Rautatieasemalle tulisi vain etelän suunnasta pistoraide. Hämeenlinnan hallinto-oikeus kumosi heinäkuussa järjestelyratapiha-alueen uuden käyttötarkoituksen. Hallinto-oikeuden linjauksessa korostui Tampereen merkitys risteysasemana. Kaupunki valitti päätöksestä.

Suomen keskusjärjestelypihat sijaitsevat Kouvolassa ja Tampereella. Valtio on investoinut vuosikymmenien aikana satoja miljoonia Tampereen järjestelyratapiha-alueeseen. Liikenneviraston mukaan sillä on kasvava rooli koko Suomen kuljetusjärjestelmässä. Tampereen kannattaa hyödyttää asemaansa liikenteen solmukohtana ja kehittää Kouvolan tavoin kansainvälinen tavaraterminaalikeskus. Yli tuhannen työpaikan lisäksi sillä on vaikutusta koko maan kilpailukykyyn.

Valtion toimilla Tampereen asema on vielä erikseen vahvistumassa.

Keväällä käyttöön otettu tavaraliikenteen reitti Raahesta Hämeenlinnaan korostaa Tampereen merkitystä myös raskaan tavarakuljetuksen sisämaan satamana. Äänekosken biotehtaan tavaravirtaa varten suunnitellaan toista rataparia Jyväskylään. Uuden silkkitien perustaminen Kouvolan ja Kiinan välille mahdollistaa Suomen sisämaan rataverkon kehittymisen keskeiseksi globaaleissa tavaravirroissa.

Eri kuljetusmuotoja yhdistävä Tampereen tavaraterminaalikeskus vähentäisi kuljetuskustannuksia, parantaisi yritysten pääsyä markkinoille ja osaksi logistiikkaketjua. Yritysten kilpailukyky paranisi. Tampereen valtakoalition pitää vaikeuttamisen sijaan kehittää aluetta logistiikkakäytössä. Hankkeen mahdollistavat investoinnit on jo Viinikassa tehty.

Aarne Raevaara
Valtuustoryhmän puheenjohtaja (VaTa), Tampere

Kirjoitus on julkaistu Aamulehdessä 5.1.2019


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini