Vihreä siirtymä ajaa umpikujaan

Perjantai 18.2.2022 klo 0.23


Elinkustannukset ovat viime aikoina kohonneet kiihtyvään tahtiin. Esimerkkinä ”vihreästä siirtymästä” on polttoaineiden yli kipurajan korotettu hinta, joka nostaa muun muassa elintarvikkeiden hintoja. Lisänä vielä huippukallis sähkö.

Uusin ilmastoteko on EU-komission direktiiviehdotus rakennusten energiatehokkuudesta. Jokaisen EU-maan on määriteltävä 15 prosenttia rakennuskannastaan energiatehokkuudeltaan alimpaan G-luokkaan. Tämä siis täysin riippumatta, mikä rakennusten kunto todellisuudessa on.

Heikoimman G-luokan rakennukset on korjattava parempiin energiatehokkuusluokkiin määräaikaan mennessä. Tällä on merkittäviä taloudellisia vaikutuksia sekä asunnonomistajille että vuokralaisille. Kerrostaloissa kohoavina vastikkeina ja vuokrina, omakotitaloissa korjauskuluina.

Näillä todella pitkälle viedyillä pakkotoimilla aiheutetaan kustannusten lisäksi vastakkainasettelua. Aggressiiviset vihreät ilmastotavoitteet eivät johda hyvään. Kotien arvon alentaminen poliittisilla päätöksillä loukkaa omistuksen suojaa.

Direktiiviehdotus on monin tavoin kestämätön. Esimerkiksi Bulgarian ja Suomen rakennuksista 15 prosenttia on samassa heikoimmassa energiatehokkuusluokassa. Komissio on perustellut ehdotusta sillä, että jokaiseen EU-maahan kohdistuu yhtäläiset ponnisteluvaatimukset rakennuskannan energiatehokkuuden parantamiseksi.

Tiukimmat vaatimukset tulevat julkiselle sektorille. EU-komissio ehdottaa, että julkisen sektorin on vuosittain saneerattava kolme prosenttia kaikista omistamistaan kiinteistöistä.

Tiukimmat vaatimukset tulevat julkiselle sektorille. Velvoite tarkoittaa suomalaisille kunnille noin 3,6 miljardin euron vuosittaisia lisäkustannuksia. Rakennukset on saneerattava lähes nollapäästöisiksi.

Mikäli kustannusjako päätetään EU:n elvytysrahaston mukaisesti, Suomi maksaa jälleen osan eteläisten jäsenmaiden kustannuksista omiensa lisäksi.

Kysymys on komission ehdotuksesta. Asia etenee lähiaikoina eduskunnan käsittelyyn. Siellä selviää, ohjaako päätöksentekoa sokea ideologia, vai järki ja vastuullisuus.

kirjoittaja on tamperelainen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen (ps)

Kirjoitus on julkaistu Tamperelaisessa 16.2.2022


Kommentit

18.2.2022 7.37  Joku Toinen

Heh, että nollapäästöisiä rakennuksia. Suomen rakennuksista entistä useampi siirtyy siis ihmisasutusten kategoriasta homeviljelmä-kategoriaan.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini