Puhe valtuustossa 19.11.2018

Maanantai 19.11.2018 klo 10.50

KV 19.11.2018 VaTa valtuustoryhmän puheenvuoro - TA2019

Arvoisat tamperelaiset, valtuuston puheenjohtaja sekä valtuutetut

Lähtökohdat ovat selvät.                                                                                      

1 - Palvelut Tampere tuottaa muita vastaavankokoisia kaupunkeja edullisemmin. Tampere kattaa edullisesti tuotetut palvelunsa valtionosuuksilla, maksuilla ja veroilla.

2 - Tampereen ongelmana on pormestariohjelmassa betonoidut investoinnit. Investointien tulorahoitusprosentti on 45. Investointien toteuttamiseksi Tampere ottaa rajusti velkaa.

3 - Tampereen velkaantuminen ja raju yli varojen eläminen ei voi jatkua loputtomiin. Jo nyt Tampereen suhteellinen velkaantuneisuus täyttää kriisikunnan kriteerit.

Talousarvioehdotus lähtee yli 30 miljoonan alijäämästä sekä 90 miljoonan uudesta velasta. Näin vaikka kunnallisverotuotto nousee kertaluontoisesti verotusmuutoksella yli 42 miljoonalla, siis yli yhden kunnallisveroprosentin verran.

Neljän vuoden taloussuunnitelma rakentuu lähes 300 miljoonan velan varaan. Kunnallisveron tuotoksi on laskettu kolmen viimeisen vuoden tason sijaan yhteensä reilusti yli 380 miljoonaa isompi tuotto.  -  Suunnitelmat pitää perustua realistisiin lukuihin, ei toiveajatteluun.

Ratkaisu Tampereen kaupungin talouden ongelmiin ei ole lisävelkaantuminen, alibudjetointi, palveluiden leikkaaminen tai kunnallisveron ja muiden maksujen korottaminen. Toinen toistaan seuraavista säästöohjelmista on siirryttävä talouden tasapainottamiseen. Kuten konsultti Eero Laesterä esitti keväällä: painopisteenä on oltava investointien priorisointi.

Esitän Pormestarin talousarvioehdotus 22.10.2018 palauttamista takaisin uudelleen valmisteluun, niin että se kuntalain edellyttämällä tavalla turvaa kunnan tehtävien hoitamisen.

Arvoisat valtuutetut

Ratikka rakennetaan osakeyhtiömallilla. Se mahdollistaa toimimisen julkisuuslain ja siten julkisuuden ulottumattomissa. Hankkeen todelliset ja kattavat kustannukset pitäisi hyväksyä valtuustossa. Valtuusto ei ole vastuussa osakeyhtiön lainoista.

Ennen uuden ratikkalinja yksityiskohtaista suunnittelemista Lentäväniemeen Tampereen kannattaa hankkia kokemuksia uudesta ratikasta. Hallinto-oikeus hylkäsi heinäkuussa esitetyn Näsijärven täytön. Ratkaisu oli hyvin perusteltu. Näin myös Dubain saarten rakentaminen kyseenalaistui. Nollakuidun mahdollisesti lähes 100 miljoonan kustannukset eivät ole hyväksyttäviä.

Tampereen kaupungilla on meneillään samanaikaisesti useita investointeja. Kaikkia hankkeita ei ole varaa toteuttaa.

Investoinnit on priorisoitava. Hyödyt, haitat, kustannukset, välttämättömyys ja vaihtoehdot pitää arvioida ja vertailla. Nyt päätöksenteko on heikolla pohjalla, koska vertailua ei ole tehty. Vertailu mahdollistaa toimivan investointikaton asettamisen.

Investointikatto, joka sisältää kaikki investoinnit, on otettava käyttöön vuoden 2019 alussa.  X

Lakisääteiset tehtävät tulee hoitaa. Niistä ei pidä tinkiä. Sen sijaan lakiin perustumattomia, vapaaehtoisia hankkeita ja investointeja on ryhdyttävä välittömästi karsimaan. Mikäli hanke ei kuulu kaupungin ydintoimintoihin, siitä on luovuttava. Niiden rahoittamiseksi ei pidä myydä kaupungin omaisuutta. En kannata sähkölaitoksen yksityistämistä, en edes siirtoverkon osalta.  X

Arvoisat kuulijat

En kannata verojen ja maksujen korottamista. Ne ohjaavat kehitystä väärään suuntaan. Ne vähentävät ostovoimaa, ne vaikeuttavat pieni ja keskituloisten tamperelaisten elämää ja ne lisäävät työttömyyttä. Esitän luopumista kiinteistöveron korottamisesta.  X

En kannata myöskään esitettyä hulevesimaksua. Rajoittaisin maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti hulevesimaksun koskemaan vain niitä kiinteistöjä, joista hulevesi ohjataan kunnan hulevesijärjestelmään. Maksun perustana pitää olla käytetty rakennusoikeus, ei hulevettä suodattava maapohja.  X

Tampere joutuu myös kärsimään nykyisen Suomen hallituksen maahanmuuttopolitiikan seurauksista. Hintalappu siitä on Tampereen kaupungille erittäin huomattava. 

Kaupungin tulee neuvotella valtion kanssa maahanmuuton kustannusten korvaamisesta.  X

Hyvät valtuutetut

Osana taloussuunnitelman arviointia on mahdollisuus päättää, jatketaanko ylivelkaantumisen ja palveluiden heikentämisen linjalla, vai haetaanko vaihtoehtoa nykyiselle politiikalle.

Kaupungin on muutettava maankäyttö- ja kaavoituspolitiikkaa. Esitän, että kaupunki välittömästi luopuu asumista ja yritystoimintaa vaikeuttavista hankkeista. Asukasmäärän kasvattaminen ei ole itseisarvo. Yritystoiminnassa olevia alueita ei saa muuttaa asuinkäyttöön.

Tavara-aseman siirtäminen viivästyttää Ratapihankadun toteuttamista, maksaa korjauksin lähes 6 miljoonaa sekä tuhoaa rakennuksen erityiset arvot. En kannata tavara-aseman siirtämistä. Mikäli Ratapihakadun välityskyky sitä edellyttää, rakennus pitää purkaa. Taloudellisesti järkevin ja nopein ongelman ratkaisu on myydä paikallaan säilyvä tavara-asema korjausvelvoitteella.  X

Hämpin parkissa jokainen autopaikka maksoi lähes 100 000 euroa. Maan tasolla olevien pysäköintipaikkojen vähentämisestä on luovuttava. Näin voidaan luopua Rantaväylän tunnelin Näsinkallion liittymän ja Kunkun parkin 150 miljoonan euron hankkeesta.  X

Kaupungin tulee tukea olemassa olevan raideverkoston käyttöönottoa. Sen tuloksena saadaan koko seutukuntaa laajasti palveleva kiskopohjainen joukkoliikenne.

Tampere on koko Pirkanmaan veturi, siksi kaupungin pitää nykyisen sanelupolitiikan sijaan hakea aiempaa parempaa yhteistyötä alueen muiden kuntien kanssa.

Viranomaistoiminnassa Tampereen pitää huomioida asianosaisten yrittäjien, kuntalaisten ja kuntien toiveet. Esimerkiksi alueellisen jätehuoltojaoston päätöksien osalta ne olivat yhteneväisiä. Esitän yrittäjävetoisen, kiinteistönhaltijan sopimusperusteisen lietteenkuljetusjärjestelmän palauttamista. X

Elinvoimainen maakunta on myös Tampereen etu.

Arvoisa puheenjohtaja

Tampere tarvitsee uuden suunnan päästäkseen eroon yhä lisääntyvästä velkaantumisesta ja yli varojen elämisestä.

Aarne Raevaara

VaTa valtuustoryhmän puheenjohtaja

X   Teen lopussa asiasta tekstilisäysehdotuksen talousarvioehdotukseen.

--------------------------------------------------------------------------------------

Esitän Pormestarin talousarvioehdotus 22.10.2018 palauttamista takaisin uudelleen valmisteluun, niin että se kuntalain edellyttämällä tavalla turvaa kunnan tehtävien hoitamisen.

Esitän, ettei kiinteistöveroprosenttia koroteta "Yleinen", "Vakituiset asuinrakennukset" ja "Muut kuin vakituiset asuinrakennusten" osilta.

------------------------------------------------------------------------------------------

Esitän seuraavat muutokset Pormestarin talousarvioehdotukseen 22.10.2018

Sivu 17, Yleiset lähtökohdat, Kaupungin talous. Viimeiseksi uudeksi kappaleeksi: "Lupa ryhtyä valmistelemaan Tampereen Sähkölaitoksen myyntiä perutaan."

Sivu 37, Yleiset lähtökohdat, Viiden tähden keskusta kehitysohjelma. Kehitysohjelman keskeisiä toimenpiteitä vuodelle 2019 listauksen kolmannen toimenpiteen eli vetovoimaa vahvistavista keskeisistä avainhankkeista sanojen "Kunkun Parkki" ja "Näsikallion eritasoliittymä"  poistamista.

Sivu 38, Yleiset lähtökohdat, Hiedanrannan kehitysohjelma, Kehitysohjelman keskeisiä toimenpiteitä vuodelle 2019 listauksen kohta yksi eli Vaitinaron täyttö ja kohta kaksi eli 0-kuidun käsittelyn valinta sekä prosessin käynnistäminen  poistamista.

Sivu 39, Yleiset lähtökohdat, Raitiotien kehitysohjelma. Toiminnan painopisteet vuonna 2019 -otsikon alapuolelta poistetaan kymmenen ensimmäistä riviä ja korvataan lauseilla: "Ennen uuden raitiotielinjan osan käynnistämistä Pyynikintorilta Lentäväniemeen arvioidaan raitiotien ensimmäisen osuuden mukanaan tuomat muutokset joukkoliikenteen hinnoitteluun, toimivuuteen ja kulkutapaosuuteen. Kaupunginvaltuusto päättää arvioinnin jälkeen mahdollisista uusista raitiotielinjoista."  Talousarvio muutetaan muilta osin virkamiestyönä tämän linjauksen mukaiseksi.

Sivu 43, Yleiset lähtökohdat, Elinvoima- ja kasvupalveluallianssin kehitysohjelma. Kehitysohjelman keskeisiä toimenpiteitä vuodelle 2019 lisätään uusi neljäs toimenpide "Tampereen kaupungin on neuvoteltava Suomen valtion kanssa pysyvästä turvapaikkapolitiikan kustannusjaosta. Valtion pitää kantaa myös muutaman vuoden jälkeen vastuu ylimääräisistä kustannuksista."

Sivu 80, Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualue, Toiminnan painopisteet ja keskeiset muutokset. Sivun ensimmäisen palstan riviltä 12 alkaen  "Tavara-aseman siirto..."  ja  päätyen riville 33  "... 5.9 milj. euroa." poistamista ja korvaamista kappaleella:  "Tavara-aseman siirtäminen viivästyttää Ratapihankadun toteuttamista, maksaa korjattuna lähes 6 miljoonaa sekä tuhoaa rakennuksen erityiset arvot. Tavara-asemaa ei siirretä. Mikäli Ratapihakadun välityskyky sitä edellyttää, alueelle laaditaan uusi asemakaava, joka mahdollistaa tavara-aseman purkamisen. Taloudellisesti järkevin ja nopein ongelman ratkaisu on myydä paikallaan säilyvä tavara-asema korjausvelvoitteella."

Sivu 96, Kaupunkiympäristön palvelualue, Toiminnan painopisteet ja keskeiset muutokset. Sivun kolmannen palstan rivillä 10 alkava lause, joka alkaa sanoilla  "Hulevesimaksu määräytyy yhdyskuntalautakunnan..."  poistamista ja korvaamista lauseilla:  "Hulevesimaksu määräytyy maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti koskemaan vain niitä kiinteistöjä, joista hulevesi ohjataan kunnan hulevesijärjestelmään. Maksun perustana on kiinteistössä käytetty rakennusoikeus, ei hulevettä suodattava maapohja."

Sivu 99, Kaupunkiympäristön palvelualue, Kestävä kaupunki, Toiminnan painopisteet ja keskeiset muutokset. Sivun kolmannen palstan viimeisen kappaleen jälkeen lisätään uusi kappale: "Sako- ja umpikaivolietteen kuljetusjärjestelmä säilyy muuttumattomana niiden kuntien osalta, jotka olivat arvioineet toimivan järjestelmän kehittämistarpeet päätyen siihen, että jätelain 37.1 § edellytykset täyttyvät kattavasti ja luotettavasti, kohtuullisin ja syrjimättömin ehdoin sopimusperusteisessa kiinteistöhaltijan järjestämässä kuljetuksessa."

Sivu 127, Laskelmat, Investoinnit. Otsikon alle ensimmäiseksi lisätään uudeksi lauseeksi: "Investointikatto, joka sisältää kaikki investoinnit, otetaan käyttöön vuoden 2019 alussa."

Kommentoi kirjoitusta.

Tampereen taloudelle uusi suunta

Torstai 11.10.2018 klo 10.04

Lauri Lylyltä ja Juha Yli-Rajalalta jäi (AL 4.10.)  huomiotta, että Tampereen kaupungin 1 600 miljoonan menoja ei kateta vain 1 200 miljoonan veroilla ja valtionosuudella, vaan myös 450 miljoonan tuloilla.

Ongelma on kaupunkia velkaannuttavat investoinnit. Konsernin lainat täyttävät valtiovarainministeriön kriisikuntamittauksen kriteerit vuonna 2019. Jo nyt Tampereen suhteellinen velkaantuneisuus täyttää kriisikunnan kriteerit.

Tampereen velkaantuminen ja raju yli varojen eläminen johtuu pormestarikoalitioiden sulle-mulle -päätöksenteosta. Yhtenäisyys on ostettu eri poliittisille ryhmille sovituilla projekteilla ja investoinneilla. Taloudellisella järkevyydellä ei ole merkitystä.

Investoinnit eivät ole tuottaneet edes laskennallisia hyötyjä. Esimerkiksi Rantaväylän tunnelin piti poistaa ruuhkat ja tuoda aikasäästöinä satojen miljoonien hyödyn.

Tampere ottaa investointeihin tänä vuonna uutta velkaa lähes 200 miljoonaa. Kaupungin velka nousee 700 miljoonaan, konsernivelka 1.5 miljardiin.

Kirjoituksessa mainittu omaisuuden myynti kiihtyvään tahtiin ei pelasta tilannetta. Päinvastoin. Tuottavan omaisuuden myynti on lyhytnäköistä. Ehdotukseni, että viranhaltijoilta poistetaan lupa valmistella sähkölaitoksen myyntiä, kariutui valtuustossa.

Palvelut Tampere tuottaa muita vastaavankokoisia kaupunkeja edullisemmin. Perusturvan kustannukset ovat korkeammat. Yhtenä syynä tähän on, että Tampereen valtuuston hyväksymät talousarvioehdotukset ovat olleet alibudjetoituja.

Alibudjetointi on lisännyt kustannuksia, kun ennaltaehkäisevistä palveluista ja perusterveydenhoidosta on säästetty. Puuttuvien palvelujen sijaan asiakkaiden on ollut pakko käyttää erikoissairaanhoitoa. Tästä huolimatta Tampere kattaa edullisesti tuotetut palvelunsa maksuilla ja veroilla.

Säästöohjelmista olisi siirryttävä talouden tasapainottamiseen. Konsultti Eero Laesterä esitti keväällä talouden tasapainottamista painopisteenä investointien priorisointi.

Valitettavasti nykyinen pormestariohjelma ei mahdollistanut suunnanmuutosta.

Aarne Raevaara
kaupunginvaltuutettu, VaTa

Kirjoitus on julkaistu Aamulehdessä 11.10.2018

Kommentoi kirjoitusta.

Kuka uskoo poliitikon lupauksiin

Lauantai 25.8.2018 klo 8.54

Politiikan ulkopuolelta tulleena uskoin vuoden 2012 kuntavaalien 
keskeiseen lupaukseen Rantaväylän tunnelihankkeesta. Olin yksi hankkeen 
kaatajista. Halusin osaltani varmistaa viestin perillemenoa vaaleissa.

Selkeä enemmistö tamperelaisista ei halunnut sulle−mulle -sopimukset 
huomioiden miljardiluokan hanketta, jonka vaikutukset ovat miinusmerkkiset.

Neljän SDP:n valtuutetun takinkääntö oli iso yllätys. Ne olivat 
ratkaisevat äänet. Niiden avulla Rantaväylän tunneli toteutui. 
Ihmettelin, miksi näin merkittävän lupauksen rikkomisesta ei eroteta 
ryhmästä. Päinvastoin. Keskeisen vaalilupauksen rikkomisesta hyvitettiin 
muutaman vuoden päästä apulaispormestarin paikalla.

Viime kuntavaalien jälkeen ei enää yllättänyt, että pormestariohjelman 
neuvotteluissa useat lupaukset kääntyivät täysin päinvastaisen ohjelman 
kannattamiseksi. Tietäen ohjelman allekirjoittamisen hyödyt puolueille, 
toiminta selittyy.

Nykymenolla edustuksellinen järjestelmä menettää uskottavuutensa. 
Äänestysprosentti laskee yhä alemmaksi. Tyytymättömyys päättäjiin kasvaa 
entisestään.

Petettyjä lupauksia saaneiden äänestäjien tehtävä olisi maksaa kulut. 
Valtakoalition yhtenäisyys on ostettu eri poliittisille ryhmille 
sovituilla projekteilla ja investoinneilla. Taloudellisella 
järkevyydellä ei ole merkitystä.

Tampere ottaa investointeihin tänä vuonna uutta velkaa lähes 200 
miljoonaa. Kaupungin velka nousee 700 miljoonaan, konsernivelka 1.5 
miljardiin. Velkaantumisella on rajansa. Tampereen on realisoitava 
omaisuutta, jos investointeja ei priorisoida eli karsita.

Tampereen kaupunginvaltuusto antoi vuonna 2015 virkamiehille luvan 
ryhtyä valmistelemaan Tampereen Sähkölaitoksen myyntiä. Kyseistä 
järjettömyyttä vastustavaa esitystäni kannatti silloin vain kymmenen 
valtuutettua.

Yllätyin iloisesti, kun viime kuntavaalien alla myynnin valmistelun 
puolesta äänestäneistä ryhmistä julkisesti luvattiin vastustaa myyntiä.

Jotta asia ei jäisi lupausten varaan, tein valtuustoaloitteen 
Sähkölaitoksen myynnin valmistelun lopettamiseksi. Mielestäni 
Sähkölaitosta, etenkään siirtoverkkoa ei saa myydä, ja lupa myynnin 
valmisteluun on peruttava. Aloitteeni ei saanut kannatusta valtuustossa 
viime maanantaina. Valtakoalitio halusi pitää luvan edelleen voimassa.

Miksi lupaa myynnin valmisteluun ei peruta, jos Sähkölaitosta ei aiota 
myydä?

Aarne Raevaara
kaupunginvaltuutettu
(VaTa, oppositio)

Kirjoitus on julkaistu Tamperelaisessa 25.8.2018

Kommentoi kirjoitusta.

Valtuustoaloite Sähkölaitoksen myynnin valmistelun lopettamiseksi

Tiistai 21.8.2018 klo 18.02

Valtuustoaloite Tampereen Sähkölaitoksen myynnin valmistelun lopettamiseksi

 

Tampereen Sähkölaitoksen yhtiöittämisen yhteydessä vuonna 2008 kaupunginvaltuusto teki päätöksen, että energialiiketoimintoja ei myydä eikä myyntiä ryhdytä edes valmistelemaan ilman valtuuston päätöstä.

Tampereen kaupunginvaltuuston selkeä enemmistö Kokoomuksen, Vihreitten, SDP:n ja Vasemmistoliiton pormestarikoalition johdolla antoi 19.10.2015 virkamiehille luvan ryhtyä valmistelemaan Tampereen Sähkölaitoksen myyntiä.

Tampereen olisi hyvä tarkastella sähkön ja lämmön siirtoa kaupungin ydintoimintona, joka kuuluu asukkaiden ja yrittäjien perustarpeisiin. Julkinen omistus takaa niiden kohtuullisen hinnan ja toimintavarmuuden. Luonnollisia monopolia ei pidä yksityistää.

Huomattava määrä Sähkölaitoksen myynnin valmistelun puolesta äänestäneistä valtuutetuista ja valtuustoryhmistä ovat talvella / keväällä 2017 kuntavaalien lähestyessä ilmoittaneet vastustavansa myyntiä.

Valtuustoaloitteena ehdotan, että Tampereen kaupunki ryhtyy toimenpiteisiin Tampereen Sähkölaitoksen tytäryhtiöineen myynnin valmistelun lopettamiseksi. 

Aloite on päivätty 20.2.2017 ja se käsiteltiin Tampereen kaupunginvaltuustossa 20.8.2018.

Kommentoi kirjoitusta.

Hallinto-oikeus avasi vaihtoehdon Dubain saarille

Perjantai 3.8.2018 klo 10.09

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden heinäkuussa tekemät linjaukset Tampereen seuraavista isoista hankkeista ovat hyvin perusteltuja. Hallinto-oikeus kielsi Näsijärven täyttämisen Lielahdessa eli niin sanotut Dubain saaret sekä kumosi Viinikan ratapiha-alueen uuden käyttötarkoituksen.


Kumottujen hankkeiden kustannukset ylittäisivät miljardin. Maksajaksi ei ole valtio suostunut. Muitakaan halukkaita maksajia ei ole ilmaantunut. Kustannukset ja haitat olisivat jääneet tamperelaisille veronmaksajille. Tamperelaisten kannattaa kiittää oikeutta hyvästä päätöksestä.

Tampere elää jo nyt reilusti yli varojen. Tilanne on täysin kohtuuton. Investointeihin menevä uuden velan määrä oli tämän vuoden talousarvioehdotuksessa lähes 140 miljoonaa. Ehdotus oli yli 50 miljoonalla alibudjetoitu. Julkisuuslain saavuttamattomissa kasvava kaupungin konsernilaina täyttää jo ensi vuonna kriisikuntamittauksen kriteerit.

Näsijärven nykyiselle vesialueelle esitetyn ratikkalinjauksen kielteiset vaikutukset pohjaveden syntymiseen ovat kiistattomat. Dubain saarten rakentaminen edellyttäisi yli miljoonan kuution verran nollakuitua ja mahdollisten raskasmetallien paikalleen sementoimista tai siirtämistä. Suunnitelma on täydellisen järjetön.

Pormestarikoalitiolle Dubain saarista luopuminen on vaikeaa. Uudet järvenrantatontit olisivat rakennusliikkeille houkuttelevia. Kansi ja Areena hankkeen rakennusoikeuden hinnalla rakennusliikkeet tekisivät Dubain saarilla erinomaisen hyvää tulosta.

Viimeistään hallinto-oikeuden ratkaisun jälkeen raitiotien Pyynikintori−Lielahti -vaihe ylittäisi reilusti valtuuston hyväksymän toteuttamissuunnitelman kustannuskaton 44 miljoonaa.

Hallinto-oikeuden ratkaisu sisältää myös askelmerkkejä vastuulliselle vaihtoehdolle. Oikeus ei kumonnut Lielahden lähijunapysäkin eli Sellun seisaketta. Tesoman seisaketta rakennettaisiin jo nyt, mikäli valtuusto olisi hyväksynyt asiaan liittyneen ponnen.

Oikeuden ratkaisu antaa mahdollisuuden kehittää sekä Tamperetta että seutua palvelevaa lähijunaliikennettä. Kiskopohjaista joukkoliikettä voidaan lisätä taloudellisesti kestävällä tavalla jo tällä hetkellä olemassa olevalla raideverkolla.

Valittamalla uudet vastuullisemmat linjaukset viivästyisivät.

Aarne Raevaara
kaupunginvaltuutettu (VaTa)

Kirjoitus ilmestyi Aamulehdessä 3.8.2018

Kommentoi kirjoitusta.

Löytäjä saa pitää maapolitiikassakin

Keskiviikko 2.5.2018 klo 0.37

Tampereen valtuustossa hyväksytty Asunto- ja maapolitiikan linjaukset 2018−2021 avaa joillekin konsulteille ja rakennusfirmoille oikotien rikastumiseen, löytäjä saa pitää -periaatteella.

Hankekehittäminen tarkoittaa, että kaupungin omistama maa-alue, joka on kaavoitettu johonkin muuhun käyttötarkoitukseen, luovutetaan hankekehittäjälle yksinoikeudella.

Mahdolliselle yksityiselle maalle lisääntyvästä rakennusoikeudesta kaupungille maksettavat korvaukset, linjauksen 85 % alennuksella, ovat käytännössä mitättömiä.

"Innovatiivisille hankekehittäjille" siis lahjoitetaan rakennusmaata ilman kilpailua ja miltei ilmaiseksi.

Valtuuston päätös lisää mahdollisuuksia sisäpiiritiedolla rahastamiseen. Se ohittaa valtuuston hyväksymät maankäyttö- ja rakennuslain mukaiset maakunta-, yleis- ja asemakaavat sekä niihin liittyvät suunnitelmat.

Hankekehittäminen ei edellytä, että asukkaille kerrotaan puiston, virkistys- tai työpaikka-alueen muuttamisesta vaikkapa kerrostaloalueeksi. Koska hankekehittäminen ei perustu lainmukaisiin kaavoitusmenettelyihin, on tamperelainen käytäntö muokkautunut salaiseksi ja suljetuksi. Ennen hankkeen toteuttamista valmiiksi sovittu suunnitelma muutetaan asemakaavaksi − ilman osallisten eli asukkaiden riittävän aikaista osallistumista, ilman uskottavia vaihtoehtoja.

Mielestäni maankäytön kehittäminen pitää perustua lakiin. Jäin valtuustossa yksin.

Yksikään muu kaupunki ei toimi Tampereen mallin mukaisesti. Yleisradion MOT-ohjelma nosti syksyllä 2017 hankkeiden ongelmat julkisuuteen.

Innovatiivisen oikotien järjestelmä lisää muutenkin vahvoja rakenteellisen korruption ongelmia. Valtakoalition sulle−mulle -sopimukset toteutuvat, mutta ei välttämättä valtuuston päätökset tai asukkaiden halu kehittää asuinaluettaan.

Erilaisten käyttötarkoitusten, osallisten ja rakennusfirmojen välillä on eturistiriitoja. Ne eivät mihinkään katoa, vaikka hankkeet ajetaan firmojen piirustuksilla lähes valmiiksi suljetuissa kabineteissa.

Maankäytön ristiriitojen tunnistamiseksi on maankäyttö- ja rakennuslaissa suunnittelujärjestelmä. Se tuottaa sekä voittoa hakeville firmoille, asuinalueesta tai työpaikoistaan huolestuneille kuntalaisille sekä luottamushenkilöille riittävästi tietoa sekä mahdollisuuden vaikuttaa suunnitelmiin.

Lainmukaisten pelisääntöjen noudattamisesta hyötyisivät kaikki vastuulliset toimijat.

Aarne Raevaara
kaupunginvaltuutettu
(VaTa, oppositio)

 

Kirjoitus ilmestyi kolumnina 2.5.2018 Tamperelaisessa.

Kommentoi kirjoitusta.

Talouden tasapainottamista koskeva ohjelma hajosi

Tiistai 1.5.2018 klo 11.18

Usean kuukauden valmistelun jälkeen Tampereen pormestarikoalitio heitti pyyhkeen kehään ja toi huhtikuun kaupunginvaltuustoon hyväksyttäväksi talouden tasapainottamisen sijaan pelkän säästölistauksen.

Kaupunginhallituksen oli tarkoitus valmistella valtuustolle valtuustoryhmien puheenjohtajatoimikunnan hyväksymä linjaus talouden tasapainottamiseksi. Jo sovitutkin investoinnit piti jakaa vähintään useampiin listoihin. Hankkeet piti priorisoida, eli siis karsia. Tähän ei löytynyt valmiutta.

Tampere olisi tarvinnut selkeän suunnanmuutoksen. Kaupunki on elänyt reilusti yli varojensa. Viime syksynä valtakoalitio päätti, että investointeja katetaan lisääntyvällä velanotolla.

Tänä keväänä linjauksia talouden tasapainottamiseksi oli huolella ja vastuullisesti valmisteltu kuukausia eri luottamuselimissä.

Puheenjohtajatoimikunnassa kevensimme säästöjä ja lisäsimme tuloja miljoonilla, sekä hyväksyimme linjaukset. Oli vahva tahtotila laatia valtuustosopimus talouden tasapainottamiseksi. En tiedä syitä, miksi ohjelma hajosi.

Epäilen, että kaupunginhallituksessa pormestarikoalition vanha sulle−mulle -päätöksenteko voitti. Politiikassa on mukavampi jakaa etuuksia kuin niukkuutta, vaikka ne olisivat velkarahalla maksettuja.

Puheenjohtajatoimikunnassa hyväksytty kaupungin talouden tasapainottaminen sisälsi linjauksia investointien karsimisesta sekä ajatuksen investointikehyksestä, joilla rajattaisiin hankkeita. Ne oli poistettu valtuustoon tuodusta esityksestä.

Talouden tasapainottaminen käytännössä typistyi eräiden palveluiden säästölistaksi.

Talouden tasapainottamisessa oli kysymys nyt hyväksytyn säästölistauksen reilun 40 miljoonan sijaan lähes 500 miljoonasta. Painopiste olisi ollut investointien karsimisessa. Tavoite oli nähtävästi liian kova. Pormestarikoalitiohan natisee jo nyt muutaman sadantuhannen erimielisyyksistä.

Tampereen kaupungin hillittömälle velkaantumiselle on vaihtoehto. Tarvitsemme kattavan investointikaton sekä hankkeiden karsintaa. Alijäämästä päästään, mikäli vuosittaiset nettoinvestoinnit puolitetaan nykyisestä noin 100 miljoonaan.

Aarne Raevaara
kaupunginvaltuutettu

 

Kirjoitus ilmestyi Aamulehdessä 1.5.2018

Kommentoi kirjoitusta.

KV 23.4.2018 VaTa valtuustoryhmän puheenvuoro

Maanantai 23.4.2018 klo 18.08

KV 23.4.2018 VaTa valtuustoryhmän puheenvuoro

Arvoisat tamperelaiset, valtuuston puheenjohtaja sekä valtuutetut

Lähtökohdasta lienee yksimielisyys. Konsultin laatiman selvityksen viesti on hälyttävä − Tampere ei voi jatkaa entiseen malliin. Kaupunki elää reilusti yli varojensa. Talous pitää tasapainottaa. Samaa viestiä olen esittänyt jo aikaisemmin.

Asia voidaan esittää erilaisilla luvuilla.

Kuntien taloudellista tilannetta kuvaa rahoituslaskelmien "toiminnan ja investointien rahavirta". Se pitäisi tasapainottua viiden vuoden tarkastelujaksolla lähelle nollaa. Se on Tampereella jäänyt noin 500 miljoonaa miinukselle.

Valitettavasti valtakoalition ja pormestaripuolueen vaihtuminen ei ole muuttanut talouden linjauksia.

Viime syksynä valtakoalitio päätti, että investointeja katetaan lisääntyvällä velanotolla. Talousarvio rakennettiin velan varaan 136 miljoonalla. Lisäksi osa velanotosta on siirretty julkisuuslainsäädännön ulkopuolelle. Konsernin lainat täyttävät valtiovarainministeriön kriisikuntamittauksen kriteerit vuonna 2019.

Jo nyt Tampereen suhteellinen velkaantuneisuus täyttää kriisikunnan kriteerit.

Arvoisat valtuustoryhmien puheenjohtajat

Itse toivoin yksimielistä valtuustosopimusta Tampereen kaupungin talouden tasapainottamiseksi.

En tiedä syitä, miksi ohjelma hajosi.

Kysymys on ehkä vaikeudesta päästä eroon politiikasta joka aiheuttaa velkaantumista. Mukavampaa kuin niukkuutta on jakaa etuuksia, vaikka ne olisi velkarahalla maksettuja.

Puheenjohtajatoimikunnan hyväksymästä talouden tasapainotusohjelmasta on poistettu kaksi tärkeintä sivua.

Valtuustoryhmien puheenjohtajatoimikunnassa hyväksytty kaupungin talouden tasapainotusohjelma sisälsi linjauksia investointien karsimisesta sekä ajatuksen investointikehyksestä, joilla rajattaisiin hankkeita. Ne on poistettu valtuustoon tuodusta esityksestä. Esitän kyseisten sivujen palauttamista takaisin ohjelman viimeisiksi sivuiksi eli 40 ja 41.

Tampereen ongelma on kaupunkia velkaannuttavat investoinnit, ei veroilla ja maksuilla hoidetut palvelut.

Tampere tarvitsee kattavan investointikaton sekä hankkeiden priorisointia eli suomeksi niiden karsintaa. Alijäämästä päästään, mikäli vuosittaiset nettoinvestoinnit puolitetaan nykyisestä noin 100 miljoonaan.

Talouden tasapainottamisessa, kolmen vuoden aikana, kysymys olisi 40 miljoonan sijaan lähes 500 miljoonasta

En kannata kunnallisveron korottamista, se ei ratkaise investointien rahoitukseen liittyvää ongelmaa.

Esitettyjen säästöjen ongelmana on se, että kaupungin tämän vuoden vähintään 16 miljoonan alijäämäinen talousarvio on 24 (Laesterä) mahdollisesti jopa 45 miljoonaa alibudjetoitu.

Alibudjetointi aiheuttaa epävarmuutta käytännöntyötä tekevässä henkilöstössä. Se myös pidentää hoitojonoja ja vaikeuttaa kevyempien, halvempien ja ennaltaehkäisevien palvelujen kehittämistä. Näin palveluista ei säästetä, vaan lisätään kustannuksia.

Viime syksynä kaikki muut valtuustoryhmät hyväksyivät alibudjetoidun talousarvion, eli en saanut kannatusta vastuullisemmalle esitykselleni. Jäin valtuustossa yksin.

Tampereen kaupungin olisi mahdollista välittömästi oikeastikin säästää sekä turhista hankkeista että hallinnosta.

Uudistan jo aikaisemmin puheenjohtajatoimikunnassa tekemäni esitykset.

Esitän kulttuuripääkaupunkihankkeen keskeyttämistä. Hakuvaiheessa vuonna 2018 saavutetaan 300 000 euron säästö.

Esitän menojen vähennyksiin uudeksi kohdaksi "Apulaispormestareista luopuminen".  Vuosittainen säästö olisi 500 000 euroa.

Esitän säästettäväksi esitettyjen hallinnollisten tehtävien toisenkaltaisen määrityksen. Se mahdollistaisi esitetyn säästön nostamisen 3 miljoonasta 15 miljoonaan. Esitän tavoitteeksi 1 miljoonaa vuodelle 2018, 5 miljoonaa vuodelle 2019 ja 9 miljoonaa vuodelle 2020.

Kannatan vasemmistoliiton Ulla-Leena Alpin muutosesityksiä Nekalan kirjaston säilyttämisestä sekä terveyskeskusten, suun terveydenhuollon ja ikäihmisten palveluiden asiakasmaksujen pitämiseksi nykyisellä tasolla.

Aarne Raevaara

kaupunginvaltuutettu

valtuustoryhmän puheenjohtaja

Kommentoi kirjoitusta.

Aloite lietteen kuljetusjärjestelmien arvioimiseksi

Maanantai 26.3.2018 klo 16.34

Jätin valtuustoaloitteen 19.3.2018 sako- ja umpikaivolietteen kuljetusjärjestelmien arvioimiseksi.

Alueellinen jätehuoltojaosto päätti 24.4.2013 äänin 7─5 muuttaa kiinteistöhaltijan sopimusperusteisen järjestelmän kunnan eli käytännössä jätehuoltoyhtiön järjestämäksi.

Käsitykseni mukaan tämä oli suomalaisessa kuntahistoriassa ensimmäinen kerta kun toisen kunnan luottamushenkilöt äänestivät alueellisessa luottamuselimessä nurin itsenäisten kuntien tekemät linjaukset. Käytännössä tamperelaiset jaoston jäsenet päättivät asian vastoin kuntien, yrittäjien ja asukkaiden lausuntoja ja mielipiteitä.

Ratkaisu perustui yksipuoliseen valmisteluun sekä Pöyry Finland Oy:n 28.2.2013 päivättyyn selvitykseen kuljetusjärjestelmien nykytilasta Pirkanmaalla. Selvityksen arvio, että noin 68−75 prosenttia vuosittain syntyvästä lietteestä päätyy muualle kuin virallisiin vastaanottopaikkoihin, on täysin väärä ja paikkansapitämätön.

Pöyry Finland Oy:n 28.9.2015 Kymen jätelautakunnan alueelle tekemä lieteselvitys osoittaa, että arviot lietemäärien syntymisestä on Pirkanmaan osalta arvioitu virheellisesti liian korkeiksi.

Pirkanmaan lieteselvityksen Pöyry Finland Oy teki ensimmäisenä yrityksen historiassa ja siinä selvityksessä käytettiin virheellistä laskentaperustetta puutteellisen ammattitaidon johdosta. Tällä virheellisellä laskentatavalla on perusteltu siirtymistä kiinteistöhaltijan järjestelmästä jätehuoltoyhtiön järjestämään jätteenkuljetukseen. Samalla virheellisellä perusteella on myös hylätty kuntien anomukset nykyjärjestelmän jatkumisesta.

Asukkaiden, yrittäjien, kuntien sekä myös jaoston jäsenien oikeusturvan kannalta kestämätöntä, että alueellisen jätehuoltojaoston päätöksiä on tehty virheellisiin tietoihin perustuen.

 Virheitä tapahtuu. Olennaista on, halutaanko ne korjata.

Jätehuoltojaosto hylkäsi vuonna 2015 kuntien hakemukset säilyttää yrittäjävetoinen, kiinteistönhaltijan sopimusperusteinen sako- ja umpikaivolietteen kuljetusjärjestelmä. Vain Nokian hakemus hyväksyttiin.

Kunnat olivat arvioineet toimivan järjestelmän kehittämistarpeet päätyen siihen, että jätelain 37.1 § edellytykset täyttyvät kattavasti ja luotettavasti, kohtuullisin ja syrjimättömin ehdoin sopimusperusteisessa kiinteistöhaltijan järjestämässä kuljetuksessa. Paikallistuntemukseen pohjautuvat arviot oli valmisteltu virkavastuulla kuntien luottamuselimissä.

Sopimusperusteisen kiinteistöhaltijan järjestämän kuljetuksen lisäksi ei ole tarkasteltu kunnan eli käytännössä jätehuoltoyhtiön järjestämää kuljetusta. Tämä oli virhe. Eduskuntakäsittelyn yhteydessä lakia muutettiin eli vaatimukset ovat yhdenmukaiset sekä kunnan että kiinteistönhaltijan järjestämässä jätteenkuljetuksessa.

On jäänyt arvioimatta kummankin jätteenkuljetustavan hyödyt ja haitat sekä se, kumpi niistä täyttää paremmin jätelain laatuvaatimukset.

Jätehuoltoyhtiön keskitetty kilpailutus vähentää tarjontaa alueella, jolloin kattavuus ja luotettavuus kärsivät.

Toisin kuin päätöstä tehtäessä väitettiin, kilpailun katoaminen ei suinkaan ole alentanut hintoja. Päinvastoin. Mahdollisuus vaihtaa kuljetusyrittäjää eli kilpailu takasi aiemmin palvelun laadun sekä kohtuullisen hinnan. Keskitetty monopolijärjestelmä tarkoittaa myös alueen työpaikkojen ja toimeentulomahdollisuuksien vähenemistä.

Kiinteistönhaltijan järjestämä jätteenkuljetus edistää jätehuollon yleistä toimivuutta ja tukee sen alueellista kehittämistä. Kun lisäksi alueelliset lietteen vastaanottoasemat toimivat hyvin eikä lietteen jatkokäytössä ole ilmennyt ongelmia, ei toimivaa käytäntöä ole kyseisten kuntien käsityksen mukaan syytä muuttaa. Se, että osa lietteen ravinteista käytetään alueellisesti, vähentää turhaa ajoneuvoliikennettä.

Jätehuoltojaosto sai lausuntoja myös alalla toimivilta sekä palvelua käyttäviltä. Ne olivat suurimmalta osin yhteneväisiä kuntien lausuntojen kanssa. Toiseen suuntaan päätöksentekoa ohjasi asianosaisen eli Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n aktiivinen rooli.

Jätehuoltojaoston ratkaisuissa oli kyse itsenäisten kuntien yhteistyöstä ja kuntien itsehallinnosta eli siitä, voiko muiden kuntien edustajat alueellisessa luottamuselimessä kävellä toisen kunnan ylitse, sekä päätöksenteon tasosta. Olen sitä mieltä, että mikäli päätöksiä ei pystytä lainmukaisesti, julkisesti ja yleisesti hyväksyttävällä tavalla perustelemaan, ne pitää muuttaa.

Tampereen kaupunki on uudella valtuustokaudella ottanut jo muutamia askelia KHO:n 2016:88 lainvastaiseksi todetusta yksipuolisen määräämisvallan mahdollistavasta asemasta neuvottelemalla jätehuoltoviranomaisen jäsenjakaumasta niin, että Tampereelta ja 16:sta muusta kunnasta valitaan kummastakin sama määrä jäseniä.

Esitän, että Tampereen kaupunki selvittää kummankin jätteenkuljetustavan hyödyt ja haitat sekä sen, kumpi niistä täyttää paremmin jätelain laatuvaatimukset.

Tampereella 19.3.2018

Aarne Raevaara

Kommentoi kirjoitusta.

Tamperelaista mielikuvademokratiaa

Lauantai 3.2.2018 klo 1.30

Tamperelaista mielikuvademokratiaa

Tampereen valtakoalitio nosti pormestariohjelmassa luvatun tiedolla johtamisen uudelle tasolle kun tuhansia pöytäkirjoja ja asiakirjoja poistettiin kaupungin verkkosivuilta.

Tampereen valtuuston, hallituksen ja lautakuntien pöytäkirjat on nähtävissä netissä vain reilun puolen vuoden ajalta. Tämä on ongelma.

Ilman kaikkien saatavilla olevaa julkista tietoa demokratia näivettyy. Tieto mahdollistaa osallistumisen vaihtoehtojen arvioimiseen, päätöksien valvontaan ja tosiasioihin perustuvan mielipiteen muodostamiseen.


Käytännössä kaikki Tampereen isommat hankkeet kestävät vuosia. On mahdotonta vaikuttaa asioihin tai edes seurata toteutuvatko hankkeiden yhteydessä luvatut myönteiset asiat, jos niistä ei saa tietoa.

Tein tammikuussa valtuustoaloitteen siirtymisestä Helsingin kaupungin käytäntöön säilyttää pöytäkirjat netissä luettavana kymmenen vuoden ajan. Esitin myös, että salatun asian osalta on käytävä ilmi mistä on kysymys ja millä perusteilla asia on päätetty salata.

Salailuun, tarkoituksenhakuiseen valmisteluun ja mielikuviin perustuva päätöksenteko ei vain heikennä demokratiaa. Mielikuvademokratia myös lisää kustannuksia.


Olisiko Rantaväylän tunneli hyväksytty valtuustossa, jos sen edellyttämät maanalainen keskustaliittymän ja Kunkun parkin kustannukset olisi käsitelty samassa yhteydessä?

Myös Kansi- ja Areena -hanke olisi todennäköisesti kaatunut, mikäli se olisi käsitelty avoimesti ja julkisesti.

Raitiotiehankkeen toteuttamiseksi perustettiin julkisuuslain ulkopuolella toimiva uusi osakeyhtiö.

Virkamiehille annettu lupa valmistella Tampereen Sähkölaitoksen myyntiä ei sisällä velvollisuutta antaa julkisuuteen väliaikatietoja.

Kyseiset hankkeet mahdollistuvat vain mielikuvilla. Julkisuudelta piilossa, vajavaisin ja tarkoituksenhakuisin tiedoin.

Kyse ei ole vain edellä mainituista megahankkeista, vaan yleisestä linjauksesta. Salailusta on muodostunut uusi päätöksenteon tapa. Tämä maksaa liikaa.

Tampereen velkaantumistahti on miljardien eurojen megahankkeiden seurauksena riistäytynyt käsistä. Tänä keväänä kaupungin on laadittava raju talouden tasapainottamisohjelma.

Miten se onnistuu oikeudenmukaisesti ilman avointa tietoa eri vaihtoehdoista, osallistumista arviointeihin ja julkista päätöksentekoa?


Aarne Raevaara
kaupunginvaltuutettu (VaTa, oppositio)

Kirjoitus on julkaistu kolumnina Tamperelainen -lehdessä 3.2.2018

Kommentoi kirjoitusta.

Aloite pöytäkirjojen julkaisemisesta netissä

Torstai 1.2.2018 klo 13.18

Jätin valtuustoaloitteen 22.1.2018 pöytäkirjojen julkaisemisesta netissä.

-----------------

Valtuustoaloite yleisen tiedonsaannin kannalta tarpeellisen tiedon antamisesta yleisessä tietoverkossa (pöytäkirjojen julkaiseminen netissä)

Perustuslain julkisuusperiaate sekä kuntalain (410/2015) 1.6.2017 voimaantulleet uudet säännökset kuntalaisten tiedonsaannista ja vaikutusmahdollisuuksista edellyttävät merkittävien hankkeiden valmisteluvaiheen päätöksien sekä perustelujen säilyttämistä vuosia yleisessä tietoverkossa.

Se, että Tampereella on netissä luettavissa vain viimeisten 9 valtuustokokouksen pöytäkirjat, sekä muiden luottamuselimien sekä viranhaltijoiden pöytäkirjoja noin 6 kuukauden ajalta, ei mahdollista arvioida tai edes seurata Tampereen isoja, useita vuosia kestäviä rakennus- ja kaavahankkeita.

Tämä käytäntö ei ole hyvän hallinnon mukainen. Kuntalaisilla ja asiasta kiinnostuneilla ei ole mahdollisuuksia arvioida tehtyjä päätöksiä.

Esimerkiksi Helsingin kaupungin nettisivuilta pöytäkirjat ovat luettavissa 10 vuoden ajan.

Pöytäkirjoja siirrettäessä nettiin on myös huomioitava, että pelkkä toteamus asian salaamisesta ei riitä. Pöytäkirjasta on käytävä ilmi mistä asiasta on kysymys ja millä perusteilla asia on päätetty salata. Yksittäisiä henkilöitä koskevat tiedot on syytä poistaa pöytäkirjasta heti valitusajan päätyttyä. Yksinkertaisinta tietojen poistaminen on silloin, kun poistettavat henkilötiedot ovat vain liitteessä.


Esitän, että Tampereen kaupunki siirtyy Helsingin kaupungin omaksumaan käytäntöön pöytäkirjojen antamisessa yleisessä tietoverkossa.

Tampereella 22.1.2018

Aarne Raevaara

Kommentoi kirjoitusta.

Lietesota - taistelu tuulimyllyjä vastaan?

Keskiviikko 13.12.2017 klo 15.17

Lietesota – taistelu tuulimyllyjä vastaan?

Sydän-Hämeen Lehden päätoimittaja Tommi Liljedahl pohdiskeli (SHL 25.10.2017) jo vuosia käytyä lietesotaa ja siihen liittyen pienempien kuntien vaikuttamisen mahdollisuuksia varoitellen taistelusta tuulimyllyjä vastaan. Lietesodassa on kysymys lietteenkuljetuksen siirtymisestä kiinteistöhaltijan sopimusperusteisesta järjestelmästä kunnan eli käytännössä Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n monopoliksi.

Pohdinnassa mentiin aivan suomalaisen demokratian ytimeen. Päätöksenteon avoimuus, mahdollisuus vallan haastamiseen ja vaihtoehtojen esittäminen mahdollistavat toimivan demokratian.

On tärkeää, että tiedotusvälineet tuovat esiin erilaisia näkemyksiä ja myös haastavat päättäjiä keskusteluun asukkaille tärkeissä asioissa. Päätoimittajalla on syytä olla ylpeä Sydän-Hämeen Lehden linjasta. Päätöksenteossa sekä myös julkisuudessa esiintyneet virheelliset väitteet on lehdessä voitu oikaista. Kolikon eri puolet on tuotu hyvin esille.

Näin ei ole kaikissa lehdissä. Vaikka on täysin ymmärrettävää, että merkittävän ilmoittajan taloudellisia etuja halutaan suojella, toivoisin, että yksiselitteisesti virheelliseen ja käytännössä oikaisujen julkaisematta jättämällä valheelliseen uutisointiin perustuvien lehtien tilaajat ja mainostajat äänestävät euroilla.

Vastuullisissa tiedotusvälineissä kukaan ei enää väitä aikaisemmin noin 90 alalla toimivan yrittäjän vaihtumisen 5 monopolin aliurakoitsijaksi lisäävän kilpailua. Kukaan ei väitä hintojen alenevan 20─40 prosenttia, mikäli ne joidenkin asiakkaiden osalta moninkertaistuvat.

Pöyry Finland Oy joutui uudessa selvityksessään käytännössä myöntämään 28.2.2013 päivätyn selvityksen kuljetusjärjestelmien nykytilasta Pirkanmaalla olevan täysin paikkansapitämätön.

Se, että asiakkaalta poistetaan mahdollisuus vaihtaa yrittäjää mikäli hinta tai palvelu ei tyydytä, on iso askel kohti sellaista järjestelmään, joka ei ole koskaan toiminut. Julkinen keskustelu on tuonut tämänkaltaiset epäkohdat esille.

Meillä on esimerkkejä, kuinka niin sanottu yleinen mielipide on onnistunut järkevöittämään päätöksiä ja lakeja.

Tilanne on nyt lietteenkuljetusasiassa hyvin samankaltainen kuin silloin, kun ympäristöministeri aikoinaan runnoi läpi haja-asutusalueiden jätevesiasetuksen. Silloinkin vahvimpina puolustajina olivat hankkeesta taloudellisesti hyötyvät tahot. Kysymys olisi ollut miljardiluokan liiketoimista.

Kaikki tiesivät jo asetuksen valmisteluvaiheessa, ettei kuivanmaan mummonmökkien jätevesillä ole merkitsevää vaikutusta vesistöjen rehevöitymiseen. Sekin tiedettiin jo etukäteen, että suunniteltu jopa reilun 10 000 euron talokohtainen investointi olisi kohtuuton ja täysin turha.

Asian ratkaisi se, että silloinkin oli SHL:n kaltaisia medioita sekä aktiivisia kansalaisia, jotka taistelivat tuulimyllyjä vastaan. Tilanne näytti alussa lähes toivottomalta. Toisella puolella oli polttovoimana satojen miljoonien eurojen voittoja haluavat tahot sekä virallinen, viranomaisten julkaisema totuus.

Toimenpiteiden kohteiksi ajateltujen henkilöiden sananvapaus toteutui myös lopulta käytännössä. Kolikon toista, maksajan puolta, käsiteltiin ensin vain muutamissa julkaisuissa. Mutta käsitys, että joidenkin toimijoiden satojen miljoonien voitot eivät voineet oikeuttaa kohtuuttomuuksia, levisi lopulta nimenomaan julkisuudessa.

Lopullinen niitti oli, että hankkeen poliittinen hinta nousi riittävän korkeaksi. Jätevesiasetus aiheutti keskustan vaalitappio vuoden 2011 eduskuntavaaleista. Sen jälkeen ei enää löytynyt hankkeelle edistäjiä.

Keskitetyn lietteenkuljetuksen osalta olemme nyt asian hyssyttelyvaiheessa. Nyt uskotellaan, että asiahan on jo päätetty, siihen ei voi vaikuttaa.

Esittäessäni 13.11.2017 Tampereen valtuustossa senkaltaisia tekstimuutoksia vuoden 2018 talousarviokirjaan, joissa Tampere olisi linjannut hyväksyvänsä sekä kuntien jätelain 37.1 § arviot alueiltaan että alueellisen jätehuoltolautakunnan yhdenvertaisen jäsenjakauman, valtuustosalista kuului hyvin voimallisesti: älä puhu enää tästä.

Mikäli hiljaisuus ja vaikeneminen, kieltäytyminen virheelliseksi todettujen väitteiden oikaisemisesta, on jonkin päätöksen säilymisen edellytys ─ se päätös tulee kumoutumaan.

Aarne Raevaara

Kaupunginvaltuutettu, Tampere

 

Kirjoitus ilmestyi Sydän-Hämeen Lehdessä 13.12.2017.

Kommentoi kirjoitusta.

TA2018 VaTa valtuustroryhmän puheenvuoro

Maanantai 13.11.2017 klo 9.18

KV 13.11.2017 VaTa valtuustoryhmän puheenvuoro

Arvoisat tamperelaiset, valtuuston puheenjohtaja sekä valtuutetut

Kiitän mahdollisuudesta esittää näkemyksiä Tampereen kaupungin vuoden 2018 talousarvioon sekä vuosien 2018−2021 taloussuunnitelmaan.

 

Arvoisat valtuutetut

Valtuusto päättää tänään onko käsittelyssä oleva talousarvio laadittu siten, että se turvaa kunnan tehtävien hoitamiseksi tarvittavat edellytykset. Onko siihen otettu kunnan tehtävien ja toiminnan tavoitteiden edellyttämät määrärahat kuntalain edellyttämällä tavalla?

Nyt esitetty talousarvio on alibudjetoitu. Yksistään sosiaali- ja terveyspalvelujen osalta on kyse vähintään 17 miljoonan, todellisuudessa jopa reilun 40 miljoonan alibudjetoinnista. Nyt siis varataan vähemmän rahaa sote-palveluihin kuin niihin olisi käytön perusteella varattava. Tämä on vastoin kaupunkilaisten etua, ja aiheuttaa epävarmuutta palvelujen saatavuudesta. Henkilökunnalle tilanne tuo lisäpaineita ja eettisiä ongelmia.

Menettely ei ole järkevä. Kaupunki joutuu kuitenkin lisäämään rahoitusta muiden mukana raskaisiin lakisääteisiin palveluihin. Esitetty alibudjetointi vaikeuttaa kevyempien ja ennaltaehkäisevien palvelumuotojen kehittämistä. Menettely heikentää talouden tehostamista.

Talousarvion pitää perustua realistisiin lukuihin, ei toiveajatteluun.

Esitän talousarvioehdotuksen palauttamista takaisin uudelleen valmisteluun, niin että se kuntalain edellyttämällä tavalla turvaa kunnan tehtävien hoitamisen.

Näin koko budjettiin voi kohdistaa myös säästöohjelman vaikutukset. Kaupunki voi siirtyä myös ennaltaehkäiseviin sekä kevyempiin palveluihin. Esitän niitä muutoksissa.  X

Arvoisat valtuutetut

Valtuuston tulisi harkita kuinka iso osuus kuntalaisten rahoista käytetään ylimääräisiin, ei lakisääteisten tehtävien kattamiseen. Talousarviossa on huomioitu määrättyjä yksityisiä sijoittajia ja eräisiin rakennusfirmoihin liittyvät kaupungin rasitteet. Olen sitä mieltä, että liian hyvin.

Käsitykseni mukaan en riko mitään salassapitomääräystä jos totean julkisesti, että yksityisen Kansi ja areena -hankkeen isoin rasite kaupungille ei ole 60 miljoonaa euroa vaan kaupungin rooli riskinkantajana. Esitän hankkeesta luopumista. X

Ratikka halutaan rakentaa osakeyhtiömallilla. Sehän mahdollistaa Länsimetron tavoin toimimisen julkisuuslain sekä siten julkisuuden ulottumattomissa. Hankkeen kustannukset pitäisi vuosittain valtuustossa hyväksyä. Länsimetro on esimerkki hankkeesta, jossa kustannukset karkasivat käsistä ja hanke junnasi paikallaan. En pidä vastaavanlaista menettelyä enkä ylipäätään ratikkahanketta hyväksyttävänä.

Uuden kalliin raitiotieliikenneinfran rakentamisen sijaan esitän vuonna 2018 kehitettäväksi kestävän kehityksen mukaisesti sähköbussijärjestelmää. X

Arvoisat valtuutetut

Tampereen kaupungin taloudellinen tilanne on hälyttävän huono. Uuden velan määrä lähentelee talousarvioehdotuksessa jo 140 miljoonaa euroa. Talousarvion alibudjetoinnin kattamiseksi lienee keinovalikoimissa velan lisääminen.

Tampereen kaupungilla on meneillään samanaikaisesti useita suurinvestointeja. Kaikkia hankkeita ei ole varaa toteuttaa.

Investoinnit on priorisoitava. Hyödyt, haitat, kustannukset, välttämättömyys ja vaihtoehdot pitää arvioida ja vertailla. Nyt päätöksenteko on heikolla pohjalla, koska vertailua ei ole tehty. Vertailu mahdollistaa toimivan investointikaton asettamisen.

Talousarviossa 2018 ei ole mitään mainintaa valtuuston yksimielisesti hyväksymästä lisäyksestä talousarvioon 2015: Kaupunginvaltuusto päättää talousarvion hyväksymisen yhteydessä investointikatosta.

Investointikatto, joka sisältää kaikki investoinnit, on otettava käyttöön vuoden 2018 alussa.  X

Lakisääteiset tehtävät tulee hoitaa. Niistä ei pidä tinkiä. Sen sijaan lakiin perustumattomia, vapaaehtoisia hankkeita ja investointeja on ryhdyttävä välittömästi karsimaan. Mikäli hanke ei kuulu kaupungin ydintoimintoihin, siitä on luovuttava. Niiden rahoittamiseksi ei pidä myydä kaupungin omaisuutta. En kannata sähkölaitoksen yksityistämistä, en edes siirtoverkon osalta. X

Arvoisat kuulijat

En kannata verojen ja maksujen korottamista. Ne ohjaavat kehitystä väärään suuntaan. Ne vähentävät ostovoimaa, ne vaikeuttavat pieni ja keskituloisten tamperelaisten elämää ja ne lisäävät työttömyyttä.

Esimerkki uudesta kaupunkilaisten rasitteeksi ehdotetusta maksusta on hulevesimaksu. En sitä kannata. Rajoittaisin maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti hulevesimaksun koskemaan vain niitä kiinteistöjä, joista hulevesi ohjataan kunnan hulevesijärjestelmään. Maksun perustana pitää olla käytetty rakennusoikeus, ei hulevettä suodattava maapohja.   X

Kaupungin on varauduttava, että valtiontalouden pyrkimys vähentää usean miljardin velkaantumistahtia heijastuu tulevina vuosina kuntatalouteen. Vuosi sitten Kelan silloinen pääjohtaja Liisa Hyssälä ehdotti, että puolet asumistuesta siirtyisi kunnan maksettavaksi. Tähän kannattaa varautua.

Tampere joutuu myös kärsimään nykyisen Suomen hallituksen maahanmuuttopolitiikan seurauksista. Hintalappu siitä on Tampereen kaupungille erittäin huomattava.

Kaupungin tulee neuvotella valtion kanssa maahanmuuton kustannusten korvaamisesta.  X

Hyvät valtuutetut

Osana taloussuunnitelman arviointia on mahdollisuus päättää, jatketaanko ylivelkaantumisen ja palveluiden heikentämisen linjalla, vai haetaanko vaihtoehtoa nykyiselle politiikalle. Kaupungin on päästävä Ylen MOT -ohjelmassa julkisuuteen tuodusta rakenteellisesta korruptiosta.

Kaupungin on muutettava maankäyttö- ja kaavoituspolitiikkaa. Esitän, että kaupunki välittömästi luopuu asumista ja yritystoimintaa vaikeuttavista hankkeista. Asukasmäärän kasvattaminen ei ole itseisarvo. Yritystoiminnassa olevia alueita ei saa muuttaa asuinkäyttöön.

Hämpin parkissa jokainen autopaikka maksoi 100 000 euroa. Maan tasolla olevien pysäköintipaikkojen vähentämisestä on luovuttava. Näin voidaan luopua Rantaväylän tunnelin Näsinkallion liittymän ja Kunkun parkin 150 miljoonan euron hankkeesta.  X

Kaupungin tulee tukea olemassa olevan raideverkoston käyttöönottoa. Sen tuloksena saadaan koko seutukuntaa laajasti palveleva kiskopohjainen joukkoliikenne. Se on myös Tampereen ja tamperelaisten edun mukaista.

Tampere on koko Pirkanmaan veturi, siksi kaupungin pitää nykyisen sanelupolitiikan sijaan hakea aiempaa parempaa yhteistyötä alueen muiden kuntien kanssa.

Viranomaistoiminnassa Tampereen pitää huomioida asianosaisten yrittäjien, kuntalaisten ja kuntien toiveet. Esimerkiksi alueellisen jätehuoltojaoston päätöksien osalta ne olivat yhteneväisiä. Esitän yrittäjävetoisen, kiinteistönhaltijan sopimusperusteinen lietteenkuljetusjärjestelmän säilyttämistä. X

Alueellisen jätehuoltolautakunnan jäsenmäärä pitää perustua asukasmäärään.

Elinvoimainen maakunta on myös Tampereen etu.

Olen erittäin tyytyväinen, että pormestariohjelmaan otettiin esittämäni ajatus Pietari ─ Tampere välisestä suorasta junayhteydestä. Tampereen strategia 2030 oleva toteamus Pietarin-ratayhteyden sujuvoittamisesta ei ole riittävän selkeä tavoite vuoteen 2030. Sellaisena se on hyvä pormestariohjelmassa, mutta kyllä vuoteen 2030 mennessä on suoralla ratayhteydellä Tampere ─ Pietari oltava säännöllistä henkilöjunaliikennettä. Tampere tarvitsee turismia, matkailua, yrittämisen mahdollisuuksia, työpaikkoja ja näiden mukana tulevia verotuloja.

Tampereen tulee mennä mukaan alueelliseen kielikokeiluun. Ruotsin kieli on voitava haluttaessa vaihtaa johonkin toiseen kieleen. Tämä monipuolistaa tamperelaisten peruskoulun käyneiden kielten osaamista, ja opetus on myös kustannustehokkaampaa. X

Arvoisa puheenjohtaja

Pormestarisopimus sekä nyt käsiteltävät talousarvioehdotus sekä strategia 2030 ovat ennemminkin kirjeitä joulupukille, sisältäen paljon hyviä ajatuksia, mutta hyvin vähän keinoja ristiriitaisten ja epärealististen tavoitteiden toteuttamiseksi. Tampere tarvitsee selkeän tahdon ja suunnan päästä eroon yhä lisääntyvästä velkaantumisesta ja yli varojen elämisestä.

Kaupunki, jossa on 70 000 ihmistä ilman nettiyhteyttä, ei voi edellyttää kaikkien käyttävän ensisijaisesti digitaalisia palveluita vuonna 2025. Tältäkin osin on toimittava tosiasioiden, ei toiveajattelun pohjalta.

Väkiluvun vuosittaisen 3000 asukkaan kasvutavoitteen, viheralueiden kaavoittamisen, Rantaväylän tunnelin jatkolouhimisen, laajojen parkkiluolien louhimisen ja uusien raskaiden infrojen rakentamisen sekä toisaalta palvelujen ja kestävän kehityksen tavoitteiden välillä on ristiriita. Esitettyyn ohjelmaan ei sovi tavoitteeksi "Tampere on hiilineutraali vuonna 2030".

Esitän Tampereen strategia 2030 palauttamista takaisin uudelleen valmisteluun niin, että se sisältäisi myös vaikutus- ja kustannusarvioinnin tavoitteista.

Aarne Raevaara

VaTa valtuustoryhmän puheenjohtaja

X   Teen lopussa asiasta tekstilisäysehdotuksen talousarvioehdotukseen.

Kommentoi kirjoitusta.

Lietekuljetuksesta sekä taksaesityksestä palautetta

Torstai 9.11.2017 klo 19.48

Alueellinen jätehuoltolautakunta on yksimielisesti esittänyt uudessa jätetaksaesityksessä Pirkanmaan Jätehuolto Oy:lle oikeuden periä hukkakäyntimaksu.

Pirkanmaan Jätehuolto Oy esitti vuosi sitten vastaavaa maksua. Taksaesitys ei tuolloin ollut yksimielinen. Vastustin sitä. Saadun laajan palautteen jälkeen hukkakäyntimaksu poistettiin.

Ei ole hyväksyttävää, että asukas joutuisi maksamaan yli 60 euroa, vaikka kieltää Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n reitillä olevalle tontilleen tunkeutumisen. On kohtuutonta, että ulkopuolisen aiheuttamasta häiriöstä pitäisi maksaa.

Mikäli Pirkanmaallakin lietekaivon tyhjennys tapahtuisi vain tarvittaessa, poistuisi täysin kohtuuton hukkakäyntimaksu. Miksi tyhjästä pitäisi maksaa?

Asiaan voi vielä vaikuttaa. Alueelliselle jätehuoltolautakunnalle voi antaa 30. marraskuuta 2017 asti palautetta esitetystä kuntavastuullisen sako- ja umpikaivolietteiden jätehuoltopalvelujen taksoista sekä kaikesta asiaan liittyvästä. Palautteen voi lähettää postissa Tampereen kaupungin kirjaamoon tai sähköpostilla osoitteeseen kirjaamo@tampere.fi.

Aarne Raevaara
kaupunginvaltuutettu, Tampere

Kommentoi kirjoitusta.

Lietteenkuljetus tarvitsee uudet päätökset

Torstai 9.11.2017 klo 19.46

Markkinaoikeus on kumonnut Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n lietekuljetuksien hankintapäätöksen.

Päätös oli kilpailutettu myös siinä mielessä virheellisesti, että siinä ei huomioitu alueellisen jätehuoltoviranomaisen ohjeistusta. Alueellinen jätehuoltojaosto linjasi, että paikalliset yrittäjät jatkaisivat lietekuljetuksia ensimmäisen hankintakauden.

Päätös ei ainoastaan ole lainvastainen. Myös jaoston lietekuljetuksen ratkaisujen perustelut olivat virheellisiä. Lisäksi jaoston jäsenjakauman osalta on asiassa toimittu vastoin perustuslakivaliokunnan linjausta.

Kysymys ei ole hallinnon ongelmista, vaan noin 50 000 viemäriverkoston ulkopuolella vakituisesti asuvan oikeusturvasta sekä kymmeniä tuhansia kesämökkejä koskevasta ratkaisusta.

Alueellinen jätehuoltojaosto päätti 24.4.2013 äänin 7─5 muuttaa kiinteistöhaltijan sopimusperusteisen järjestelmän kunnan eli käytännössä jätehuoltoyhtiön järjestämäksi.

Käsitykseni mukaan tämä oli suomalaisessa kuntahistoriassa ensimmäinen kerta kun toisen kunnan luottamushenkilöt äänestivät alueellisessa luottamuselimessä nurin itsenäisten kuntien tekemät linjaukset. Käytännössä tamperelaiset jaoston jäsenet päättivät asian vastoin kuntien, yrittäjien ja asukkaiden lausuntoja ja mielipiteitä.

Mikäli esimerkiksi asiassa hyvin aktiivisesti toiminut apulaispormestari Pekka Salmi eli lisäkseni toinenkin Tampereen edustaja olisi äänestänyt vanhan kiinteistönhaltijan sopimusperusteisen järjestelmän puolesta, se olisi säilynyt.

Ratkaisu perustui yksipuoliseen valmisteluun sekä Pöyry Finland Oy:n 28.2.2013 päivättyyn selvitykseen kuljetusjärjestelmien nykytilasta Pirkanmaalla. Selvityksen arvio, että noin 68−75 % vuosittain syntyvästä lietteestä päätyy muualle kuin virallisiin vastaanottopaikkoihin, on täysin väärä ja paikkansapitämätön.

Pöyry Finland Oy:n 28.9.2015 Kymen jätelautakunnan alueelle tekemä lieteselvitys osoittaa, että arviot lietemäärien syntymisestä on Pirkanmaan osalta arvioitu 2,5 vuotta aiemmin virheellisesti liian korkeiksi.

Pirkanmaan lieteselvityksen Pöyry Finland Oy teki ensimmäisenä yrityksen historiassa ja siinä selvityksessä käytettiin virheellistä laskentaperustetta puutteellisen ammattitaidon johdosta. Tällä virheellisellä laskentatavalla on perusteltu siirtymistä kiinteistöhaltijan järjestelmästä kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen. Samalla virheellisellä perusteella on myös hylätty kuntien anomukset nykyjärjestelmän jatkumisesta.

On asukkaiden, yrittäjien, kuntien sekä myös jaoston jäsenien oikeusturvan kannalta kestämätöntä, että alueellisen jätehuoltojaoston päätöksiä on tehty virheellisiin tietoihin perustuen.

Virheitä tapahtuu. Olennaista on, halutaanko ne korjata.

Toisin kuin päätöstä tehtäessä väitettiin, kilpailun katoaminen ei suinkaan ole alentanut hintoja. Päinvastoin.

Päätökset lietekaivojen tyhjennysmonopolista sekä vuosittaisesta tyhjennyspakosta ovat oikeutetusti herättäneet vastustusta. Mahdollisuus vaihtaa kuljetusyrittäjää eli kilpailu takasi aiemmin palvelun laadun sekä kohtuullisen hinnan. Keskitetty monopolijärjestelmä tarkoittaa myös alueen työpaikkojen ja toimeentulomahdollisuuksien vähenemistä.

Toinen iso ongelma on alueellisen jaostosta lautakunnaksi muuttuneen viranomaisen jäsenjakauma. Se ei perustu asukasluvun suhteeseen, jonka mukaan suhde olisi 6─6 Tampereen ja muiden kuntien kesken. Kiinteistöjen määrän suhteessa Tampereen edustus jäisi vähemmistöön suhteessa 7─6.

Ilman oikeudenmukaista paikkajakoa asiassa ei huomioida jatkossakaan kuntien, yrittäjien ja asukkaiden lausuntoja ja mielipiteitä.

Esitin Tampereen kaupunginvaltuustossa 24.4.2017 Tampereelle samaa jäsenmäärää kuin 16 muulle kunnalle yhteensä. Ilman mitään hyväksyttävää perustelua valtuuston enemmistö säilytti Tampere 7, muut kunnat 5 jäsenjakauman.

Kuntalaissa ei säädetä kuntien yhteisen toimielimen voimasuhteista, mutta perustuslain tulkinnan mukaan yksittäisellä kunnalla ei tulisi olla määräävää asemaa kuntien pakollista yhteistoimintaa koskevassa toimielimessä.

Vaatimus, että alueellisen jätehuoltolautakunnan kokoonpano muutetaan mahdollisimman pian perustuslakivaliokunnan kannanottojen mukaisiksi, on kohtuullinen.

Koska nyt oikeus vihelsi pelin poikki, päättäjillä on mahdollisuus miettiä ratkaisut uudestaan. On täysin ymmärrettävää, ettei monopoliasemaan pääsevä toimija luovu vapaaehtoisesti.

Olen sitä mieltä, että koska päätöksiä ei pystytä lainmukaisesti, julkisesti ja yleisesti hyväksyttävällä tavalla perustelemaan, ne pitää muuttaa.

Aarne Raevaara
kaupunginvaltuutettu, Tampere

Kommentoi kirjoitusta.

Tavara-aseman siirrosta

Lauantai 28.10.2017 klo 17.20

Vihreiden valtuutettu Juhana Suoniemi väittää Tamperelaisen blogissaan (17.10.), että ratkaisu tavara-aseman siirrosta olisi tehty yhdyskuntalautakunnassa yksimielisesti. Ei pidä paikkaansa. Olen sitä eri luottamuselimissä kaikissa vaiheissa perustellen vastustanut.

Kokoukset ovat venyneet, koska olen esittänyt vaihtoehtoja siirtämiselle. Turhaan. Nyt venyvät ihmisten aikataulut, ja onnettomuusriskit kasvavat ruuhkien mukana.

Tavara-aseman siirtohanke on alusta asti ollut täysin järjetön. Kaksikerroksisen tiilestä muuratun rakennuksen nostaminen 1.3 metriä, siirtäminen 24 metriä sekä peruskorjaaminen maksaa noin 6.5 miljoonaa.

Hanke on osuva esimerkki Tampereen vaihtoehdottomasta päätöksenteosta. Työllistäviä, toimivia ja halpoja vaihtoehtoja ei edes haluttu tutkia.

Hankkeet jyrätään läpi luottamuselimissä, vaikka kaupunkilaiset antaisivat kielteistä palautetta, tosiasiat olisivat selvityksien kanssa ristiriidassa tai kustannukset moninkertaistuvat.

Vain muutama valtuutettu kannatti 15.6.2015 kaupunginvaltuustossa ehdotustani tavara-aseman siirtosuunnitelman hylkäämisestä. Nyt julkisuudessa esiintyvät kiihkeät siirron vastustajat hyväksyivät sen valtuustossa. Eivätkö he ymmärtäneet, mitä olivat päättämässä?

Viime keväällä kuntavaalien alla siirtopäätöksen läpirunnoneet puolueet kertoivat uuden asemakaavan näyttävän huonolta. Pelko äänestäjien reaktiosta näyttää olleen viisauden alku.

Ikävä todeta, että valituskierroksen läpikäynyttä, juuri lainvoimaistunutta ja lähes yksimielisesti hyväksyttyä tavara-aseman siirtoon perustuvaa suojeluasemakaavaa on mahdotonta nopealla aikataululla lainmukaisesti ohittaa.


Aarne Raevaara
kaupunginvaltuutettu

Kirjoitus on julkaistu Tamperelaisessa 28.10.2017 

Kommentoi kirjoitusta.

VaTa ei allekirjoita Lauri Lylyn pormestariohjelmaa

Perjantai 2.6.2017 klo 17.52

VaihtoehtoTampere ei allekirjoita Lauri Lylyn pormestariohjelmaa

VaihtoehtoTampere valtuustoryhmä suhtautuu myönteisesti Lauri Lylyn pormestariohjelman palvelulupauksiin. Ohjelmassa on hyviä linjauksia. Ohjelma on laadittu hyvässä hengessä, ja myös VaTa on saanut sinne omat kädenjälkensä.

Ongelma on ohjelman uskottavuus.

Menojen vuosittaiseksi kasvuvauhdiksi on ohjelmassa rajattu 1−2 %. Kyseinen menojen lisäys syntyy yksistään kaupunkiin muuttavista uusista asukkaista. Esitetty käyttötalousmenojen kasvun hillitseminen eli käytännössä palvelujen heikentäminen ei auta, mikäli esitetyt miljardi-investoinnit toteutetaan. Yksityisen Kansi ja Areena hankkeen 60 miljoonan, Rantaväylän tunnelin Näsinkallion liittymän ja Kunkun parkin 150 miljoonaa, yhä laajenevan ratikan yli puolen miljardin sekä keskusta alueen rakenteellisen pysäköinnin kustannukset kaupungille ja kaupunkilaisille ovat kestämättömiä.

Millä palvelulupaukset rahoitetaan, kun investoinneille ei aseteta kattoa eikä niitä jaksoteta pidemmälle ajalle?

Tampereen ei pidä ottaa lisää velkaa, korottaa maksuja tai veroäyriä vaan suhteuttaa menot ja tulot toisiinsa.

VaihtoehtoTampere ei allekirjoita pormestarisopimusta. Ryhmän päätös oli vaalilupauksiemme mukainen ja yksimielinen.

Kommentoi kirjoitusta.

Pienten kuntien edunvalvonta puuttuu jätehuollosta

Tiistai 9.5.2017 klo 22.34

Jätehuoltoviranomaisena Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n alueella toimiva alueellinen jätehuoltojaosto ollaan muuttamassa lautakunnaksi. Tampereen kaupunginvaltuustossa päätettiin 24. huhtikuuta uuden jätehuoltolautakunnan alueellisesta edustuksesta. Nykyisen jaoston jäsenistä on 7 Tampereelta ja 5 muista Pirkanmaan kunnista. Esitin valtuustossa uuden jätehuoltolautakunnan jäsenien valitsemista asukasmäärän mukaisessa suhteessa siten, että Tampereelta olisi 9 jäsentä ja 9 muista alueen kunnista. Kiinteistöjen tai kuntien lukumäärän mukaisessa suhteessa Tampereelle kuuluisi vielä vähemmän jäseniä.

Hävisin äänestyksen Tampereen valtuustossa. Jäsenien suhde pysyy nykyisessä Tampere 7, muut 5 jäsentä. Valtuustossa ei esitetty mitään asiallista perustelua, miksi Tampereelle pitäisi tulla enemmistö. Mielestäni tilanne on sekä Tampereen että muiden kuntien näkökulmasta ongelmallinen.

Tampereen valtuustossa minulle väitettiin, ettei kukaan muu Pirkanmaalla minun lisäkseni ole huolissaan nykyisestä epäoikeudenmukaisesta tilanteesta. Miten kunnat ovat hoitaneet omien asukkaidensa ja paikallisten yrittäjiensä edunvalvonnan?

Eri puolilla Suomea toimivissa vastaavissa lautakunnissa on yleisesti yksi edustaja jokaista kuntaa kohden ja isäntäkunnalla on kaksi edustajaa. Nyt isäntäkuntana toimivalla Tampereella on siis 7 edustajaa ja 16:lla muulla kunnalla yhteensä vain 5 edustajaa.

Miksi kunnat sekä niiden valtuutetut ovat hyväksymässä kuntiensa ja asukkaidensa kyykyttämistä uuden jätehuoltolautakunnan jäsenten valinnassa?

Alueellisen: jätehuoltojaoston päätökset lietekaivojen tyhjennysmonopolista sekä vuosittaisesta tyhjennyspakosta ovat oikeutetusti herättäneet vastustusta asukkaissa ja alan yrittäjissä. Kilpailun katoaminen ei suinkaan alentanut hintoja, päinvastoin. Mahdollisuus vaihtaa kuljetusyrittäjän takasi aikaisemmin palvelun laadun. Keskitetyssä monopolijärjestelmässä palvelutason aleneminen tarkoittaa myös alueen työpaikkojen ja toimeentulomahdollisuuksien vähenemistä.

Päätökset ovat jaoston jäsenten tekemiä. Jo yhden jäsenen voimin ovat jaoston päätökset muuttuneet parempaan suuntaan. Tariffeista poistui hukkakäyntimaksu sekä perusmaksu käyttämättömistä sako- ja umpikaivoista. Saamieni yhteydenottojen jälkeen uskon, että muistakin kunnista voisi löytyä asukkaiden ja paikallisten yrittäjien edun mukaisesti toimivia luottamushenkilöitä.

Olen sitä mieltä, että mikäli esityksiä tai jo tehtyjä päätöksiä ei pystytä yleisesti hyväksyttävällä tavalla perustelemaan, ne pitää muuttaa.

Aarne Raevaara

Alueellisen jätehuoltojaoston jäsen

kaupunginvaltuutettu, Tampere

 

Kommentoi kirjoitusta.

Idealistit pitävät autoilua haitallisena ja vahingollisena

Tiistai 9.5.2017 klo 22.29

Kalevan kaupunginosasta vähennetään noin 300 pysäköintipaikkaa sekä poistetaan vapaa pysäköinti. Perustelut eivät ole hyväksyttäviä. Esitin yhdyskuntakunnassa asian palauttamista takaisin uudelleen valmisteluun sekä hylkäämistä. Kukaan ei kannattanut esityksiäni.

Vapaan pysäköinnin poistaminen perustuu ideologiaan autoilun haitallisuudesta ja vahingollisuudesta. Ideologia vaikeuttaa asumista ja yritystoimintaa.

Esimerkiksi Kalevan alueelle pitäisi pikemminkin lisätä vapaita pysäköintipaikkoja, ei suinkaan vähentää niitä. Pysäköinnin muuttaminen maksulliseksi ei ole ratkaisu.

Palvelujen ja yritystoiminnan varmistamiseksi, sekä asukkaiden ja vierailijoiden kannalta on välttämätöntä kehittää Tamperetta myös autoliikenteen tarpeet huomioiden.

 

Monin paikoin olisi mahdollista esimerkiksi muuttaa kadunvarsipaikkoja viistoparkeiksi. Kahteen kadunvarsipaikkaan mahtuu kolme viistoparkkia. Viistoparkkien olemassaolo alentaisi myös ajonopeuksia, samalla kevyen liikenteen turvallisuus paranisi. Lisääntyvät parkkipaikat tukisivat alueiden elinvoimaa sekä palveluja, yritystoimintaa ja asukkaiden tarvetta liikkua.

On taloudellisesti järjetöntä ohjata kaikkia alueita rakenteelliseen pysäköintiin.

Rakenteellisessa pysäköinnissä yhden autopaikoituspaikan rakentamiskustannukset ovat 30 000 ─ 80 000 euroa, maan pinnan pysäköinnissä muutama sata euroa. Rakenteellisen pysäköinnin käyttökulut ovat huomattavat, maanpinnan pysäköinnissä olemattomat. Myös autottomat asukkaat joutuvat maksamaan tyhjästä. Asumisen kustannukset ovat muutenkin kohtuuttomat.

Asukkaiden sekä asiakkaiden ostovoiman ohjaaminen rakenteelliseen pysäköintiin vähentää työpaikkoja.

Kadunvarsipysäköintiä kehittämällä saadaan paikoitusongelma ratkaistua huomattavasti halvemmalla kuin rakenteellisella pysäköinnillä.

Aarne Raevaara

kaupunginvaltuutettu

Kirjoitus on julkaistu Tamperelainen lehdessä 6.5.2017.

 

Kommentoi kirjoitusta.

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »